Почетна > Свет
Свет

Ескобар: Идеја слободне и мирне Европе непотпуна без Западног Балкана

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да идеја слободне и мирне Европе није потпуна без Западног Балкана и поручио да Вашингтон подржава покретање међувладиних конференција Европске уније са Скопљем и Тираном.
Фото: PrtSc/CROPIX/YouTube

„Нама је потребан цео западни Балкан у ЕУ. Идеја коју смо започели 1989. године да стварамо Европу као целину, слободну и мирну, још није завршена и на томе још треба да радимо”, рекао је Ескобар за Глас Америке на македонском језику, након стратешког дијалога САД и Северне Македоније у Вашингтону, пренео је Танјуг.

Додао је да САД снажно подржавају кретање Северне Македоније ка чланству у ЕУ и изразио наду да ће Северна Македонија и Бугарска, „које су добри савезници и цењене чланице НАТО-а”, успети да пронађу начин да то реше компромисом, дијалогом и добром вољом за преговоре.

Ескобар је навео и да Вашингтон подржава Отворени Балкан, Берлински процес, Заједничко регионално тржиште и ЦЕФТА, као и све друге иницијативе које зближавају регион, али је напоменуо да оне не могу бити замена за Европску унију.

Он је рекао да не постоји замена за чланство у ЕУ и истакао да је ЕУ је један од најјачих партнера САД у свету.

„Не постоји замена за чланство у ЕУ. Зато се морамо фокусирати на то. ЕУ је један од наших најјачих партнера у свету. Северна Македонија је такође важан партнер. Дакле, желимо да видимо ово двоје спојено”, рекао је Ескобар.

Он је изразио уверење да Западни Балкан има огроман економски потенцијал.

„Западни Балкан је најбрже растући део Европе. Има потенцијал да буде регионални лидер у области обновљивих извора енергије, транспорта и скоро све остало што долази из региона може бити лидер, тако да све што их окупља снажно подржавамо”, казао је Ескобар.

Na granici Tadžikistana i Kirgistana došlo do oružanog incidenta

Преузмите андроид апликацију.