Почетна > Свет
Свет

Ескалација сукоба у Украјини у сенци све већих губитака на обе зараћене стране

У анализи ситуације у Украјини, годину дана после избијања сукоба, Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане предочава да се зараћене стране спремају за нове нападе и офанзивне ратне операције дуж целе линије фронта. Ишчекујући појачања у људству и наоружању, док се, истовремено, суочавају са све већим губицима на бојном пољу.
ескалација
Фото: Танјуг/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Председник Русије Владимир Путин је уверен да је време најбољи савезник Русије. да ће, уколико настави да уништава украјинску инфраструктуру и успе да задржи оно што је освојено на бојном пољу, можда успети да створи услове за прекид оружаног сукоба и обезбеди позицију „релативног ратног победника”, наводи се у извештају ИФИМЕС.

Званични Кијев сматра да је време непријатељ Украјине и инсистира да се мора искористити свака слабост руских снага пре него што западни савезници одлуче да смање подршку Кијеву из економских и/или стратешких разлога.

Такође, званични Кијев страхује да би Запад могао да натера Украјину на склапање парцијалног мира са Русијом. Након чега би се дипломатски одлучивало о судбини украјинских територија које контролише званична Москва.

Као највећи савезник и донатор Украјине Вашингтон жели опстанак Украјине као државе која је способна да се брани војно. Да буде политички независна и економски просперитетна што нужно не подразумева и враћање у окриље Украјине области које су сада под контролом Русије. Као што су Доњецка област или полуострво Крим.

У анализи ИФИМЕС се предочава да САД не желе бескрајно дугачак рат који би претворио Украјину у опустошену земљу. Која представља економски, војни и политички терет за Запад. Због чега Вашингтон жели снажнији притисак на руске снаге и шаље Украјини додатну помоћ. Као средство за отварање пута ка преговорима.

У анализи ИФИМЕС се каже да војни аналитичари очекују велику руску офанзиву овога пролећа. С циљем да се пре приспећа најављене западне војне помоћи Украјини у тенковима. Можда и у авионима, прекине делимични статус кво на фронту.

Русија је након војних неуспеха у Херсону и Харкиву искористила зимски период за реорганизацију својих снага на терену. Нова регрутација и слање на фронт више стотина хиљада резервиста биће посљедњи корак пред одлучујућу велику офанзиву, сматрају војни аналитичари.

Предвиђа се да ће се могући руски напад одвијати на два фронта. На истоку где Русија жели да заузме цео регион Доњецка и на југу. Посебно око стратешки значајног града Вухледара.

Аналитичари сматрају да се општи руски напад на Украјину неће догодити јер је Путин, како кажу, „сасвим сигурно схватио, да више није у стању да заузме целу Украјину и сруши владу у Кијеву”.

Kličko: Cilj Rusije je cela Ukrajina

 

Преузмите андроид апликацију.