Почетна > Свет
Свет

Ердоган: Турска ће наставити са снижавањем камата

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упутио је данас најексплицитнију поруку о каматним стопама, најављујући да ће његова влада наставити са смањењем камата упркос растућој инфлацији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

„Ова влада неће подизати камате. Наставићемо да их режемо“, рекао је Ердоган у обраћању у Анкари после недељног састанка владе, преноси „Блумберг“.

Лира је након његове изјаве повјачано пала на дневном нивоу, за чак 0,9 одсто на близу 16,6 лира за долар. Турска валута је ове године депрецирала за 19,8 процената, што је најгори резултат међу валутама економија у успону које прати њујоршка агенција.

Турска централна банка држи референтну камату на 14 одсто од децембра прошле године, иако је међугодишња инфлација у мају порасла на 73,5 посто.

„С референтном каматом која је 60 посто испод инфлације, мислим да не прави никакву разлику онда да ли је она (камата) 14, 10 или пет процената“, каже Ник Штадмилер, директор за тржишта у успону у консултанткој компанији Медлеј Глобал Адвазорс.

Ердоганови коментари, додаје он, апострофирају поенту да креатори монетарне политике неће одустати од своје опредељености за политику ниских камата.

Džonson uoči glasanja o poverenju obećava novi razvojni plan

 

Преузмите андроид апликацију.