Почетна > Свет
Свет

Ердоган: Шведска и Финска морају да депортују или изруче 130 терориста Анкари

Шведска и Финска морају да депортују или изруче 130 терориста Турској пре него што турски парламент одобри кандидатуре Стокхолма и Хелсинкија за улазак у НАТО, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
Фото: Танјуг/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Ердоган је, касно у недељу, рекао да би захтев за чланство у НАТО-у прошао у турском парламенту, Шведска и Финска морају да изруче више од 100, односно око 130 терориста.

Фински политичари су Ердоганов захтев протумачили као одговор на инцидент у Стокхолму прошле седмице када је током протеста лутка с ликом Ердогана била обешена за ноге, пренео је Ројтерс.

„Ово је морала бити реакција, верујем, на догађаје протеклих дана“, рекао је фински министар спољних послова Пека Хависто за YЛЕ.

Хависто је рекао да није упознат са новим званичним захтевима из Турске.

Као одговор на инцидент у Стокхолму, Турска је отказала планирану посету председника шведског парламента Андреаса Норлена Анкари, који је уместо тога у понедељак допутовао у Хелсинки.

Шведски премијер Улф Кристершон рекао је у понедељак да је његова земља у „добром положају“ да обезбеди да Турска ратификује кандидатуру Стокхолма за НАТО.

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин рекао је у суботу да истиче време да турски парламент ратификује захтеве Шведске и Финске за улазак у НАТО пре председничких и парламентарних избора који се очекују у мају.

Турска је саопштила да посебно Шведска мора прво да изручи курдске милитанте и групе које Анкара оптужује за покушај државног удара 2016. године.

Две нордијске државе су прошле године у мају поднеле захтев за улазак у НАТО након руске инвазије на Украјину, а њихов захтев морају да одобре свих 30 држава чланица Алијансе. До сада је то учинило њих 28, осим Турске и Мађарске.

Инфраструктура Кијева могла би да се уруши сваког тренутка

Преузмите андроид апликацију.