Почетна > Свет
Свет

Ердоган: Не потцењујте Русију

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је данас у Београду да не треба потцењивати Русију и критиковао што се на западу води политика подстрекивања, која не може да води ка решењу.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ердоган је, на питање, ко је крив за тешку ситуацију у Европи и како то стање може да се превазиђе, рекао да је Турска увек водила избалансирану политику према Русији и Украјини и да ће тако наставити.

„Не морам да помињем никаква имена, али има неколико земаља на западу за које сматрамо да њихов приступ није исправан. Они воде политику засновану на подстрекивању. Када водите политику провоцирања не можете постићи резултате“, објаснио је он.

Истакао је да се не може именовати победник тог рата, јер га нема, већ има само велики број губитника.

Казао је да се од прича оних који кажу да су великом количином новца подржали Украјину не могу видети било какви резултати.

У вези испоруке муниције и наоружања, Ердоган је казао да су то остаци које запад шаље.

„Не могу да кажем Русија је победник или Украјина, али до сада ми смо се држали одређене политике и покушавамо да сагледамо начине и разумемо да ли овај рат може да се заврши ускоро. На жалост видим да то није могуће“, казао је он.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, да они који потцењују Русију греше.

„Русија је престала да испоручује гас и цена гаса је порасла. Сви покушавају сада да нађу начине како да преживе зиму. Што се раније нису сетили тога. Русија има важан адут у рукама, а нико није размишљао раније о томе, и сада проверавате колике су вам залихе. Када имате агресиван приступ према Русији она користи оружје које јој је на располагању“, објаснио је Ердоган.

Он је изразио наду да ће се решење постићи и рат завршити, а када се заврши свет ће поново живети у миру.

Rusija odložila misiju na Mesec za 2023.

Преузмите андроид апликацију.