Почетна > Свет
Свет

Ердоган наговестио 14. мај као датум општих избора у Турској

Председник Реџеп Тајип Ердоган наговестио је данас да ће у Турској општи избори бити одржани 14. маја, месец дана пре термина који је раније најавио.
Фото: Танјуг/AP/Firdia Lisnawati

Анкете показују да ће парламентарни и председнички избори бити неизвесни и биће највећи тест подршке Ердогану и његовој партији у претходне две деценије, наводи Ројтерс.

Обраћајући се посланицима своје Странке правде и развоја (АКП) са исламистичким коренима, Ердоган је рекао да ће Турци гласати истог датума када су одржани избори и 1950. године.

На изборима 14. маја 1950. Демократска партија је победила Републиканску народну партију (Ц ХП), која је владала Турском 27 година од оснивања и која је највећа странка у данашњем опозиционом савезу.

Прошле године, Ердоган је најавио да ће гласање бити одржано у јуну, али је раније овог месеца рекао да би датум могао бити померен.

Владајућа АКП је и даље најјача странка у Турској и вероватно ће остати значајна снага у парламенту, али истраживања јавног мњења показују да Ердоган заостаје за неким потенцијалним изазивачима, наводи агенција.

Putin: Pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna

Преузмите андроид апликацију.