Почетна > Србија
Србија

Ер Србија – велики планови за 2023. годину

Ер Србија и Туркиш ерлајнс ће следећег лета понудити чак шест дневних летова између Истанбула и Београда.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Ер Србија је спремна за велико проширење капацитета ка Турској, захваљујући стално растућем партнерству са Туркиш Ерлајнсом (Turkish Airlines) као и јачање политичке сарадње између Србије и Турске. Меморандум о разумевању који су две авиокомпаније потписале у јуну ове године, отворена је могућност покретања заједничког предузећа у блиској будућности.

Од 0 до 21 лета за три и по године

Пре три године Ер Србија уопште није летела за Истанбул, а конкурент јој је био Туркиш ерлајнс. Српска национална авио-компанија прекинула је летове за Истанбул у марту 2017. године, наводећи као разлог опадање путничког саобраћаја и слабу зараду на тој рути.

Све се променило у новембру 2019. године када је турска авио-компанија АтласГлобал обуставила све операције, укључујући четири недељна лета између Београда и Истанбула. Ер Србија је одмах реаговала, најавивши само дан касније обнављање сопствених летова на тој линији. Национална авио-компанија је почела постепено са три недељна лета почевши од 11. децембра 2019.

Ер Србија и Туркиш ерлајнс су тада започели сарадњу на овој рути и покренули расподелу летова у августу 2020. године. Сада, мање од три године касније, српска национална авио-компанија лети за Истанбул из Београда 10 пута недељно.

Међутим, од 7. новембра, Ер Србија ће почети да повећава фреквенцију на овој линији на 17 летова недељно. Затим, на почетку сезоне IATA лето 2023 (међународна асоцијација за ваздушни саобраћај), фреквенција ће се повећати на 21 лет недељно почевши од 26. марта 2023. године.

Највеће повећање летова Ер Србије на овој рути долази поред сопствених 21 недељних летова Туркиш ерлајнса између Београда и Истанбула. Пошто две авио-компаније имају код-шер партнерство, то значи да ће само на овој рути нудити чак 42 лета недељно. Обе компаније нуде још више летова на другим линијама између Србије и Турске.

55 недељних летова Србија-Турска

Поред 42 недељна ИСТ-БЕГ лета Ер Србија и Туркиш ерлајн, и Пегасус ерлајн такође одржава сопствену четворонедељну линију између Београда и међународног аеродрома Сабиха Гокцен (САВ) у Истанбулу.

Истовремено, Ер Србија ће наставити да одржава летове за ИСТ са друга два оперативна аеродрома у матичној земљи: Краљево (КВО) и Ниш (ИНИ).

Из Ниша Ер Србија ће ове зиме летети за Истанбул два пута недељно, уторком и суботом, авионом Ербас А320. Из Краљева, број летова је такође два пута недељно, али се одвијају средом и суботом и то авионом АТР72.

Тако ће Ер Србија ове зиме имати укупно 25 летова недељно за Истанбул са сопственом флотом. Ако се планови остваре, то ће је позиционирати као европску авио-компанију са највише летова за Истанбук осим Туркиш ерлајнса.

Туркиш ерлајнс такође има два недељна лета из Анкаре (ЕСБ) за Београд (БЕГ) под својом компанијом Anadoly Jet, а очекује се да ће једна од две авиокомпаније покренути летове између Београда и Измира (АДБ).

Јиржи Марек, генерални директор Ер Србије, рекао је:

“После вишегодишње паузе, у децембру 2019. године, Ер Србија је поново започела летове за Истанбул. За само три године и упркос пандемији КОВИД-19, захваљујући нашој сарадњи са Туркиш ерлајнсом, порасли смо са нуле на перспективна три лета дневно. Током зимске сезоне, осим 17 летова недељно из Београда, Ер Србија ће обављати два лета недељно и то из Краљева-Мораве и Ниша до највећег града Турске. Фокусирајући се изван Истанбула, настављамо да ширимо нашу код-шер сарадњу са АнадолуЈетом, ћерком компанијом Туркиш ерлајнса, у циљу повећања недељних услуга између Београда и главног града Турске Анкаре. Ер Србија и Туркиш ерлајнс такође планирају да прошире своје партнерство на летове између Београда и Измира, како би додатно унапредили међусобну повезаност две земље.”

Партнерство које стално расте

Како је портал ”Simple Flying” писао, Ер Србија и Туркиш ерлајнс потписали су своје прво партнерство почетком августа 2020.

Договор је омогућио да две авиокомпаније деле продају карата на укупно 15 рута: Ер Србија је добила приступ следећим домаћим услугама Туркиш ерлајнса:

Анкара, Кајсери, Измир, Кониа, Адана, Трабзон, Анталиа, Газипаса, Даламан, Бодрум, Газиантеп.

У међувремену, Туркиш ерлајнс је добио приступ регионалним линијама Ер Србије:

Бања Лука, у Босни и Херцеговини као и Тиват, у Црној Гори.

У то време Јиржи Марек, који је тада био генерални директор за комерцијалу и стратегију у Ер Србији, дао је следећу изјаву:

“Драго нам је што смо развили сарадњу са Туркиш ерлајнсом кроз ово код-шер партнерство, које ће путницима обе компаније пружити већи избор и флексибилност у организацији путовања. Сигурни смо да ће ово узбудљиво и стратешки веома важно партнерство унапредити економске односе наших земаља. Одушевљени смо што имамо прилику да угостимо путнике Туркиш ерлајнса на нашим летовима за Београд, као и на друге дестинације Ер Србије.”

“Истанбул ће сада постати најбоље чвориште преко којег путници могу да се повезују са и из Србије, захваљујући у просеку више од пет дневних летова из земље до аеродрома који је дом Туркиш ерлајнса.”

Потенцијално заједничко улагање?

Ер Србија је најавила да ће то партнерство у будућности можда довести до заједничког предузећа, што би била још једна значајна надоградња њеног односа са Туркиш ерлајнсом.

У јуну ове године, на 78. годишњој Генералној скупштини ИАТА-е у Дохи, Туркиш ерлајнс и Ер Србија потписали су Меморандум о разумевању у присуству својих извршних директора Билала Екшија и Јиржија Марека.

Меморандумом је било предвиђено јачање постојеће сарадње у областима код-шер партнерстава, карго операција, па чак и програма лојалности путника. То значи да би две авиокомпаније потенцијално могле да сарађују на програму “честих летача” у будућности, поред истраживања опција за сарадњу која укључује ВИП салоне у њиховим одредишним дестинацијама.

Novi avion Er Srbije nosiće ime Mihajla Pupina

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке