Почетна > Бизнис
Бизнис

Ер Србија прошле године реализовала 45.000 летова – 44% више него 2022. године

Ер Србија је прошле године, када је обележила прву деценију пословања под данашњим именом, остварила рекордне резултате и превезла 4,19 милиона путника, што је трећи најбољи резултат у историји дугој скоро 97 година, саопштила је ова компанија.
Фото: Танјуг/Ана Спремо

Са три међународна аеродрома у Србији – београдског, нишког и краљевачког, Ер Србија је реализовала више од 45.000 летова, 44 одсто више него 2022. године, летела је на 87 рута до 34 земље у Европи, Северној Америци, Азији и Африци, а успостављени су директни летови ка 23 нове дестинације.

Од 17. маја, након више од 30 година паузе, национална авио-компанија је поново почела да лети до Чикага и у првих шест месеци између Београда и Чикага летело је више од 25.000 путника.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек истакао је да се, поред остварених успеха, компанија лане суочила и са бројним спољним изазовима, као што су успорен ланац снабдевања и недостатак резервних делова на глобалном тржишту, недостатак људства и механизације на појединим аеродромима, штрајкови аеродромских служби широм света и неповољне временске прилике.

„На темељу искустава стечених током 2023. године идемо напред. У 2024. години потрудићемо се да се адекватно суочимо са изазовима, да бисмо путницима пружили боље корисничко искуство него што је то било у претходној години“, рекао је он.

Ер Србија је лане потписала два нова код-шер уговора, са Катар ервејзом и компанијом Џетблу, којима су путницима омогућена једноставнија путовања на многим дестинацијама, а обновљене су и проширене код-шер и међукомпанијске сарадње и са авио-компанијама Туркиш ерлајнс, Америкен ерлајнс и Ер Чајна.

Компанија је спровела два велика конкурса за чланове кабинске посаде, у децембру је реализован и конкурс за нове чланове летачке посаде, а у циљу пружања боље услуге за кориснике, поред постојећег контакт центра у Београду, Ер Србија је отворила и додатне капацитете у Нишу.

Крајем 2023. године српска национална авио-компанија потписала је меморандум о разумевању са компанијом „Menzies Aviation“, водећим глобалним партнером за услуге земаљског опслуживања, у намери да покрену заједничко улагање, али и као подршку амбициозним плановима даљег раста Ер Србије.

У оквиру те сарадње „Мензиес“ ће пружати услуге земаљског опслуживања путницима Ер Србије на Аеродрому Никола Тесла Београд од фебруара ове године.

Према споразуму који су потписале Ер Србија и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Ер Србија ће у наредне четири године обављати авио-превоз на 10 линија од јавног значаја са два аеродрома у Србији и то Морава код Краљева и Константин Велики у Нишу.

Из Краљева ће Ер Србија током целе године летети за Истанбул, током летње сезоне за Солун и Тиват, док ће из Ниша саобраћати до Франкфурта, Љубљане, Келна, Истанбула, Београда и Атине, а током летње сезоне и до Тивта.

Prihod od Sueckog kanala manji za 40 odsto


 

Преузмите андроид апликацију.