Почетна > Бизнис
Бизнис

Епл се повиновао правилима ЕУ, нови Ајфон имаће „USB-C“ пуњач

Најновији Ајфон компаније Епл који ће бити представљен 12. септембра имаће „USB-C“ пуњач, у складу са регулативом ЕУ која захтева од произвођача да усвоје заједнички модел пуњача до децембра 2024. како би се уштедео новац потрошачима и смањио отпад.
Foto: Pixabay/Firmbee

Већина нових Епл производа, као што је најновији иПад, већ користе „USB-C“, али компанија се до скоро противила правилу ЕУ. Телефони америчке компаније тренутно користе сопствени Лигхтнинг адаптер, за разлику од ривала, укључујући Самсунг, преноси Би-би-си.

„Строга регулатива која налаже само једну врсту конектора гуши иновацију, а не подстиче је, што ће заузврат нанети штету потрошачима у Европи и широм света“, рекао је за британски јавни сервис представник Епла у септембру 2021, када је на тржиште избачен последњи модел Ајфона.

Сви Ајфон уређаји почев од Ајфон 8 телефона који је представљен 2017. године подржавају бежично пуњење.

Међутим, изгледа да ће последњи модел Ајфон 14 уједно бити и последњи модел који користи Лигхтнинг кабл, који се у Епловим продавницама продаје за око 23 евра.

За сада није познато да ли је реч о глобалној промени производа, али, како пише Би-би-си, мало је вероватно да ће технолошки гигант направити другачију верзију телефона само за европско тржиште.

Ове новине биће уграђене у нови Ајфон 15 и  Ајфон 15 Про уређаје који би требало да буду представљени следеће недеље на годишњем јесењем догађају Епла, а основна предност, осим веће брзине пуњења, је што ће моћи да се користи један пуњач за Ајпед,Мек и Ајфон.

Правило ЕУ о заједничком пуњачу покрива низ производа „мале и средње преносиве електронике“, укључујући мобилне телефони, таблете, е-читаче, мишеве и тастатуре, ГПС уређаје, слушалице, дигиталне камере, ручне конзоле за видео игре и преносиве звучнике.

Било који од ових уређаја који се пуни помоћу жичаног кабла мораће да има УСБ Типе-Ц порт, без обзира на произвођача.

Према ЕУ, то ће уштедети потрошачима „до 250 милиона евра годишње на непотребним куповинама пуњача“ и смањити 11.000 тона отпада на годишњем нивоу.

Promet na Beogradskoj berzi 5,1 milion dinara

Преузмите андроид апликацију.