Почетна > Србија
Србија

Епидемијска ситуација стабилна али неизвесна

Епидемијска ситуација је стабилна, али неизвесна због великог опуштања и недовољног броја вакцинисаних. Министар здравља упозорава да је погоршање могуће и за неколико недеља, док премијерка наглашава да смо далеко од колективног имунитета.
Фото: Pixabay/fernandozhiminaicela

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 часа регистровано 76 нових случајева коронавируса, међу тестираних 7.730 узорака. Од ковида 19 преминуло је још пет особа, док је на респиратор прикључено 13 пацијената, показују подаци са сајта covid19.rs.

Највише нових случајева забележено је у Београду 22. У Темерину је регистровано седам нових случајева, у Новом Пазару пет, а у Јагодини, Крушевцу и Чачку по три нова случаја.

Са друге стране, надлежни позивају на будност, пошто би долазак делта соја вируса могао нагло да повећа дневне билансе инфицираних.

Министар здравља Златибор Лончар сматра да уколико се темпо имунизације не убрза ситуација би могла да се погорша већ за неколико недеља.

„Не мислим да је корона завршена, имаћемо још изазова, и мислим да смо се ментално опустили, а немамо довољно вакцинисаних за колективни имунитет“, упозорила је премијерка Ана Брнабић.

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон рекао је да се ситуација стабилизује, чак приближава уобичајеној, али да ситуација није безбедна.

„Очекујемо да нам стигне индијски сој, питање је само како ће стићи. Сву пажњу треба усредсредити на вакцинисаност, нема другог излаза“, истакао је Кон додајући да младе на све начине треба привући на имунизацију.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.