Почетна > Бизнис
Бизнис

Илон Маск није срећан као директор Тесле

Илон Мaск открио је да не ужива у томе што је директор Тесле.
Фото: PrtSc/CNBC/YouTube

„Пре то мрзим него што волим и много бих радије трошио време на дизајн и инжењеринг“, рекао је америчком суду.

Оснивач Тесле и милијардер говорио је на почетку суђења на којем је оптужен да је вршио притисак на чланове одбора компаније да склопе посао од 2,6 милијарди долара за куповину фирме за соларне панеле.

Акционари тврде да је новац акумулиран продајом Тесла аутомобила бачен на куповину SolarCity, компаније којој је понестајало новца.

У време уговора о куповини, господин Маск је поседовао 22% удела у Тесли и компанији за соларне панеле коју су основали његови рођаци.

„Будући да се радило о типу трансакције акције-за-акције, а поседовао сам готово исти проценат у обе компаније, није било финансијске добити“, рекао је Маск.

Такође је порекао вршење притиска на чланове одбора, рекавши да је цео дил био део мастер плана за производњу приступачних возила са еколошким напајањем.

Акционари који воде случај против господина Маска, који према Форбсу вреди 168 милијарди долара, затражили су од суда да Тесли у потпуности врати 2,6 милијарди долара. То би била једна од највећих икада пресуда против појединца.

Дан Ивес, аналитичар компаније Wedbush Securities, рекао је да ће инвеститори врло пажљиво пратити случај.

Упркос томе, Теслине акције порасле су у понедељак, за више од 4%.

Очекује се да ће суђење трајати око две недеље. Рандал Барон, адвокат акционара, упозорио је Маска да ће овај случај који се води у суду у држави Делавер бити напоран и дуг процес.