Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Електрични тротинети у Србији од данас морају имати налепнице

Електрични тротинети у Србији од данас неће моћи да се користе у саобраћају без налепнице, у складу са правилником који је ступио на снагу 5. априла ове године.
Фото: Градске инфо

Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја каже за Танјуг да је у Србији произведено око 3.500 налепница, колико је и регистрованих тротинета, а да од данас полиција креће са кажњавањем возача који ту налепницу немају.

Вујанић наводи да у нашој земљи постоји више од 250.000 електричних тротинета и истиче да њихова брзина не сме бити већа од 25 км/х, иако смо често сведоци супротног.

Он додаје да је тешко проценити тачан број електричних тротинета, јер многи у Србију улазе без папира.

Наводи да власници морају да оду у овлашћену организацију коју овлашћује Агенција за безбедност саобраћаја, како би тротинет био прегледан и усаглашен са условима под којима може да се користи.

Осврнувши се на број погинулих у саобраћајним несрећама, Вујанић је навео да је највећи узрочник невезивање појаса.

„Појас вас штити у неким разумним границама. Замислите неког ко вози 200 на сат и удари у зид. Њему нема помоћи без обзира да ли је везао појас или не“, рекао је Вујанић.

Према његовим речима, грађани нису свесни опасности која им прети услед невезивања појаса.

„То је средство које вам тражи пет секунди да га ставите. Нема потребе ни за каквим посебним подешавањем. Никакве посебне набавке не радите. Никаква посебна обука не треба за то, само да користите оно што смо вам дали“, нагласио је Вујанић.

Додаје да је број погинулих у саобраћајним несрећама мањи у развијеним земљама и указује да смрт осим емотивних губитака узрокује и економске.

Вујанић је навео да, према светској статистици, највећи број погинулих у саобраћајним несрећама просечно има 23,5 године.

RGZ indeks cena stanova za prvi kvartal ove godine pokazuje blagi rast cena

 

Преузмите андроид апликацију.