Почетна > Свет
Свет

Експерти: Авиони Ф-16 које ће добити Украјина биће углавном ограничени на одбрану

Авиони типа Ф-16 које које украјинска војска најављује као потенцијалне промене у свом сукобу са Русијом биће или ограничени на одбрану или распоређени у веома ризичне операције, кажу људи који су управљали авионима у борби.
Фото: Wikimedia Commons/Balon Greyjoy

Украјина ће значајно појачати флоту из совјетске ере, коју су досад користили украјински пилоти. Међутим, како наводи Блумберг, Ф-16 који ће бити послати Кијеву ће највероватније имати слабији радарски систем и пројектиле краћег домета у односу на модерне руске авионе и противваздушне системе.

„Биће као да су прешли са ‘ладе’ на ‘хонду акорд'“, рекла је бивша авијатичарка Брин Танехил, која је направила симулаторе за Ф-16.

То значи да ће Украјинци морати да умање своја очекивања да ће им Ф-16 дати супериорност у ваздуху, да ће моћи да обарају крстареће ракете и непријатељске авионе, да уништавају артиљерију или чак да потопе Црноморске бродове.

Генерал америчког ваздухопловства Франк Кендал рекао је да ће авиони, заправо, дати повећану борбену способност у односу на ону коју имају сада.

Neutralisan pokušaj napada dronovima na rafineriju nafte na jugozapadu Rusije

Преузмите андроид апликацију.