Почетна > Свет
Свет

Еколошки демонстранти у Берлину попрскали фарбом Бранденбуршку капију

Немачки климатски активисти, чланови групе „Последња генерација“, попрскали су данас наранџастом бојом Бранденбуршку капију у Берлину, како би тим чином протеста позвали немачку владу да предузме хитније мере против климатских промена.
Фото: Pixabay/nikolaus_bader

Чланови групе користили су апарате за гашење пожара пуњене бојом да попрскају свих шест стубова капије, преноси АП.

Група „Последња генерација“ захтева да Немачка престане да користи сва фосилна горива до 2030. године и предузме краткорочне мере, укључујући увођење ограничење брзине на аутопутевима на 100 километара на сат, како би се смањиле емисије издувних гасова.

Полиција је оградила подручје око Бранденбуршке капије и потврдила да је привела 14 активиста повезаних са Последњом генерацијом.

Чланови „Последње генерације“ познати су по сличним видовима протеста, пошто су се раније лепили за путеве и блокирали саобраћај.

Градоначелник Берлина Кај Вагнер осудио је акције групе, рекавши да њихова тактика превазилази легитимне облике протеста.

“Овим акцијама ова група не само да оштећује историјску Бранденбуршку капију, већ и наш слободни дискурс о важним питањима нашег времена и будућности“, рекао је он.

Lukoil prelazi na nerusku sirovu naftu

Преузмите андроид апликацију.