Почетна > Свет
Свет

ЕК: Украјина треба да ојача борбу против корупције

Након што је неколико високих украјинских званичника дало оставку због наводних набавки војних залиха по вишим ценама, портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла је да се у оквиру процеса проширења, у којем је сада и ова земља, од Украјине очекује да ојача борбу против корупције, посебно „корупцију високих профила“, али да је „Украјина суочена са бруталном агресијом и треба да ради у више области“.
Фото: WikimediaComonns/The Presidential Administration of Ukraine

Према њеним речима, Украјина је већ предузела неколико корака, као именовање шефа специјализиране канцеларије за анти-корупцију и отворила конкурс за новог директора националне канцеларије за анти-корупцију.

„Али потребни су додатни напори за ојачање анти-корупцијских институција“, истиче портпаролка.

Комисија, каже Писонеро, процениће ове напоре у следећем годишњем извештају о напретку земље на путу према ЕУ ове јесени.

Она каже да ЕУ већ годинама подржава Украјини у њеној борби против корупције и да је то „кључна димензија процеса проширења“.

На питање новинара да ли ЕУ има механизме да прати новац који ЕУ шаље у Украјину, Писонеро каже да „што се тиче контроле, могу да кажем да ЕУ има више нивоа контроле и више механизма да би знали да ли паре иду тамо где треба“.

Она додаје да ЕУ и Украјина имају политички дијалог у којем се разговара о овим питањима и сматра да је важно да се каже ЕУ подржава финансијске потребе украјинских власти али одлучује где су средства најпотребнија.

Говорећи о ревизорском извештају о корупцији из 2021. године који показује да у Украјини није многу направљено на том пољу, Писонеро је нагласила да има напретка у борби против корупције али да је потребно више рада у овом процесу у којем Украјина има велику подршку Уније и да је земља „суочена са бруталном агресијом и треба да ради у више области а ми ћемо да продужимо да подржавамо Украјину на европском путу“.

Међу званичницима који су напустили функцију у Украјини јуче су заменик министра одбране Вјачеслав Шаповалов, који је био задужен за логистичку подршку оружаним снагама, заменик шефа Председничке администрације Кирило Тимошенко и заменик генералног тужиоца Алексиј Симоненко.

Hladan talas pogodio S. Koreju, očekuje se minus 30 stepeni na severu

Преузмите андроид апликацију.