Почетна > Свет
Свет

ЕК ради на томе да избегавање санкција буде кажњиво

Европска комисија предложиће за две седмице да се избегавање санкција Русији сматра кривичним делом у Европској унији, као и да државе чланице могу да конфискују заплењену руску имовину, рекли су данас за Политико неименовани званичници упознати с предлогом.
Фото: Wikimedia Commons/Rutger van der Maar

Како наводи портал, Комисија ће поднети предлог у форми одредбе споразума који омогућава земљама чланицама да, у координацији с Европским парламентом, „успоставе минимум правила која се тичу дефиниције кривичног прекршаја и санкција, у области почињеног озбиљног кривичног дела с прекограничном димензијом“.

То ће, заузврат, омогућити државама ЕУ да имају законски основ за заплену замрзнуте имовине, рекла су два званичника на која се позива Политико.

Државе ЕУ су, до априла, заплениле имовину у вредности око 30 милијарди евра, укључујући јахте, виле и уметничка дела, у власништву санкционисаних појединаца и привредних субјеката. У међувремену је тај број вероватно повећан.

Како је Политико писао прошлог месеца, у ЕУ се поставља питање да ли та имовина може да буде конфискована, при чему се намеће чињеница да је експропријација заплењене имовине питање националног закона, који је различит у свакој држави чланици.

Није у свим државама чланицама ЕУ избегавање санкција кривично дело, а предлог Комисије, који мора да усвоји већина посланика у ЕП, требало би да изједначи тај законски оквир.

Lavrov: Rusija nastoji da civili napuste zone operacije u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.