Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕК предлаже санкције и за оне који помажу Русији да их заобиђе

Предлог осмог пакета санкција Русији који је представила Европска комисија укључује и санкционисање особа које помажу у заобилажењу санкција.
Фото: Wikimedia Commons/Rutger van der Maar

„Уводимо нову категорију, у којој ћемо моћи да ставимо на списак појединце ако заобилазе санкције. На пример, ако купе робу у Европској унији, унесу је у трећу земљу, а затим у Русију, то це бити заобилажење санкција и ти појединци могу се наћи на списку санкционисаних. Мислим да це то имати велики ефекат одвраћања“, рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен, пренеле су агенције.

Она је истакла да су досадашње санкције ЕУ тешко погодиле режим руског председника Владимира Путина.

„Оне су му отежале финансирање рата и сада појачавамо напоре у том правцу“, рекла је званичница ЕК.

Европска унија је вец раније донела одлуку о забрани увоза руске сирове нафте које се превози танкерима и која ступа на снагу 5. децембра.

Недавно је група најразвијенијих земаља Г7 предложила да се уведе ограницење цена руске нафте за треће земље и сада у том правцу иде и предлог Комисије.

„Знамо да је неким земљама у развоју и даље потребна руска нафта по ниској цени. У данашњем пакету ми постављамо правни оквир за увођење ограничења цене руске нафте за треће земље. То ће с једне стране смањити руске приходе од продаје нафте, а с друге одржаће стабилним глобална енергетска тржишта“, рекла је фон дер Лајен.

Нови, осми пакет санкција укључује додавање још 1.300 физичких и правних лица на списак санкционисаних, опсежну забрану увоза, чиме це Русија остати без прихода од седам милијарди евра, као и забрану извоза више кључних технологија у Русију.

Предлаже се и да држављани ЕУ више не могу бити у управним одборима руских државних предузећа.

Slovački premijer: Domaća ekonomija u opasnosti od kolapsa

Преузмите андроид апликацију.