Почетна > Свет
Свет

ЕК покреће прекршајни поступак против Пољске

Европска комисија је данас одлучила да покрене прекршајни поступак за повреду права против Пољске због озбиљне забринутости у погледу пољског Уставног суда који је раније ове године оценио одредбе ЕУ Уговора као некомпатибилне са пољским Уставим и довео у питање примат ЕУ права.
Фото: Wikimedia Commons/EmDee

Комисија такође сматра да Уставни суд Пољске више не испуњава услове независног и непристрасног суда заснованог на законима, како то предвиђа Уговор ЕУ.

„Комисија сматра да су пресуде Уставног суда од 14. јула 2021. и 7. октобра 2021. прекршиле општа начела аутономије, примата, ефективности и једнообразне примене права Уније и обавезујућег дејства пресуда Европског суда правде. Штавише, Комисија сматра да је ова судска пракса у супротности с чланом 19 Уговора о Европској унији који гарантује право на ефикасну судску заштиту, а што за последицу има лишавање пуних гаранција појединаца пред пољским судовима”, наводи се у саопштењу Комисије.

ЕК закључује да је ”ЕУ заједница вредности и права”, а да права Европљана према ЕУ уговорима морају бити заштићена, без обзира где живе у Унији.

Након покретања овог прекрсајаног поступка Пољска ће имати два месеца да одговори, наводи се у Бриселу.

Lukašenko: Nema energenata ako Poljska zatvori granicu

Преузмите андроид апликацију.