Почетна > Свет
Свет

ЕИБ и Кијев потписали меморадум за послератну обнову Кијева

Европска инвестициона банка (ЕИБ) и град Кијев потписали су данас меморандум у Бриселу за даљу сарадњу на финансирању инвестиционих пројеката за престоницу Украјине који су кључни за послератну обнову.
Фото: WikimediaComonns/Olaf Kosinsky

Потписан током Кијевског инвестиционог форума 2022 који се одржава у Бриселу, којем су присуствовали потпредседница ЕИБ Тереза Червињска и градоначелник Кијева Виталиј Кличко, меморандум представља оквир за даљу сарадњу између ЕИБ и Кијева на пројектима који промовишу отпорност, раст и одрживост, наводи се на сајту Европске инвестиционе банке.

Главни пројекат који је предвиђен овим меморандумом је проширење кијевског метроа по процењеној цени од преко 500 милиона евра, и модернизација возног парка метроа са намером да се заустави ослањање Кијева на вагоне руске производње, који тренутно чине 80 одсто возног парка метроа.

Потпредседница ЕИБ Тереза Червињска је рекла како ће ЕИБ наставити да стоји уз Украјину и повећава улагања у послератни опоравак Кијева.

„Потписивање овог меморандума наглашава посвећеност ЕИБ слободној, демократској, независној и просперитетној Украјини“, рекла је она.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је како, упркос рату, Кијев планира много пројеката који ће бити исплативи, и како ће овај меморандум помоћи да се превазиђу последице рата.

„Захвалан сам Европској инвестиционој банци на подршци, поверењу и сарадњи током овог тешког периода, и драго ми је што се наша успешна сарадња наставља“, рекао је Кличко.

U Crnoj Gori bez povećanja cena i restrikcija struje

 

Преузмите андроид апликацију.