Почетна > Свет
Свет

Египат санкционисао холандски музеј Лајден због „афроцентричне“ изложбе

Египатске власти од данас неће дозвољавати холандском Националном музеју антиквитета (РМО) у Лајдену да врше ископавања у Сакари, чувеном гробљу у близини египатске престонице Каира, а разлог за то је изложба у Лајденском музеју, која на другачији начин приказује египатске иконе из прошлости.
Фото: Unsplash/Kevin Et Laurianne Langlais

Изложба под називом „Кемет – Египат у хип-хопу, џезу, соулу и фанку” отворена је крајем априла, а за њу организатори кажу да је реч о потрази за „значајем старог Египта и Нубије у стваралаштву музичара из афричке дијаспоре“, преноси НРЦ.

Наводи се да су црни уметници из Сједињених Америчких Држава приказани као древни Египћани, па се, рецимо, Бијонсе и Ријана могу видети као краљица Нефертити, репер Наса као фараон Тутанкамон, а Еди Марфи као фараон Рамзес.

Убрзо након отварања, из Египта је стигло много негативних реакција, па је, поред осталог, РМО оптужен за сарадњу у присвајању египатске културе.

Постоји и званичан мејл Службе за антиквитете у Египту у којем се наводи да је музеј крив за фалсификовање историје због „афроцентричног“ приступа изложбе.

Због тога музеј, који годинама заједно са међународним партнерима обавља ископавања на некрополи Сакара, сада мора с тим да престане.

Директор РМО-а Вим Вајланд истакао је да су непристојне оптужбе за фалсификовање историје.

„Ова изложба направљена је с великом пажњом и зато желим да та квалификација буде повучена“, рекао је Вајланд.
РМО ће се формално успротивити одлуци, а Вајланд жели и да о томе разговара са египатским антикварним властима.

Avion Er Indije na putu ka San Francisku prinudno sleteo u Rusiju


 

 

Преузмите андроид апликацију.