Почетна > Бизнис
Бизнис

Египат приватно откупио скоро пола милиона тона руске пшенице

Египат је приватним каналима купио око пола милиона метричких тона руске пшенице, по нижим ценама од оних које су понуђене на редовним тендерима, изјавила су четири трговца Ројтерсу.
Фото: Pixabay/Pezibear

Генерални орган за снабдевање робом (ГАСЦ) купио је у петак око 480.000 метричких тона руске пшенице од трговачке фирме Соларис, по цени од око 270 долара по тони, у шта су урачунати трошкови превоза до луке увозника (Ц&Ф), рекли су трговци.

ГАСЦ није одмах био доступан за коментар, наводи британска агенција.

Трговци су рекли Ројтерсу да би цена могла да буде испод незваничне границе коју је поставила руска влада како би контролисала домаће цене пшенице, као и да доња цена није правно обавезујућа, али да се очекује да ће добављачи следити упутства руског Министарства пољопривреде.

Како су навели, постоје различите минималне цене за приватну продају и продају на јавним тендерима, као и различите цене за продају у сваком месецу од септембра до децембра, укључујући попусте за ниже сорте протеинске пшенице.

На тендеру прошле недеље, сви руски добављачи изнели су понуде по најнижој цени од 270 долара по метричкој тони на бази ФОБ услова трговања, са Ц&Ф ценама између 286,25 и 291 долар по метричкој тони.

Један од највећих светских увозника пшенице, Египат је прошле године почео да се окреће ка директном откупу уместо тендерима, након што је рат у Украјини пореметио ланце снабдевања.

Promet na Beogradskoj berzi 5,1 milion dinara

Преузмите андроид апликацију.