Почетна > Србија
Србија

ЕБРД задржао прогнозу раста Србије на 3,3% за 2022. годину

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) задржала је прогнозу привредног раста Србије за 2022. годину на 3,3 посто у новом, јесењем извештају о регионалним економским изгледима, колико је предвиђала и у мају.
Фото: Pexels/Pixabay

Србија ће исту стопу раста бруто домаћег производа (БДП) од 3,3 процента имати и 2023. годину, процењује ова међународна финансијска институција, што је за 0,7 одсто ниже од њене мајске пројекције.

У одељку извештаја посвећеном Србији, ЕБРД констатује да је економски опоравак Србије из 2021. настављен у првој половини ове године, мада споријим темпом, при чему истиче да је производња у прва два квартала порасла за 4,3 посто, односно за 3,9 одсто на годишњем нивоу, респективно.

Потрошња домаћинстава је наставила да води економски раст, али је стопа раста потрошње успорила на 4,0 процента реално у другом кварталу након раста од 7,0 процената у првом, како су се цене повећавале и монетарна политика заоштравала, напомиње се у документу.

Док су инвестиције остале пригушене у другом тромесечју, извоз је у истом периоду наставио снажан раст од 20 процената на годишњем нивоу предвођен извозом робе, пошто је индустријска производња порасла за 4,6 процената, додаје се даље.

ЕБРД такође указује на то да су се глобално растуће цене енергената одразиле на раст рачуна за увоз и на повећање дефицита текућег рачуна у првој половини године.

Глобални раст цена хране и нафте, наглашава се, допринео је да се годишња стопа инфлације у Србији повећа у августу на 13,2 одсто. Као одговор на то, централна банка је шест пута подигла кључну каматну стопу у 2022, са 1,0 одсто у марту на 3,5 одсто у септембру.

У извештају се наводи да је Влада Србије увела различите мере за основне животне намирнице, за пелет и нафту како би подржала буџете најугроженијих домаћинстава.

Иако су тарифе за електричну енергију умерено повећане, предстојећа зимска сезона биће тест за енергетски сектор и владин фискални простор, оцењује ЕБРД.

Банка на крају наводи да предвиђа раст БДП-а Србије од 3,3 процента у 2022. и 2023. години и упозорава на краткорочне ризике који се огледају у повишеној инфлацији, њеном утицају на расположиви доходак становника и погоршању екстерне тражње због очекиваног успоравања на тржиштима ЕУ.

Брнабић: Србиjа под наjвећим притисцима од 1999. године

Преузмите андроид апликацију.