Почетна > Србија
Србија

EBRD: Остајемо при томе да ће привредни раст Србије бити 4,3 одсто

Европска банка за обнову и развој (EBRD) у извештају из новембра пројектовала је да ће Србија у 2022. остварити привредни раст од 4,3 одсто, али у овом тренутку сумњамо да ће бити већа због ризика на глобалној политичкој и економској сцени, изјавио је данас заменик директора EBRD-а за економију, политику и управљање Питер Сенфи.
Фото: Wikimedia Commons/EBRD/Dermot Doorly

Говорећи у Београду на представљању извештаја Европске банке за обнову и развој (EBRD) о транзицији за 2021-2022. годину, Сенфи је најавио да ће EBRD ускоро донети нови извештај са прогнозама о привредном расту Србије и других земаља у региону.

Истакао је да су и Србија и остале земље региона током последње две године показале да су њихове економије отпорне на пандемију изазвану коронавирусом.

„Србија се по свом привредном расту истиче као најбоља у региону, али и као земља са најбрже растућом економијом глобално“, навео је Сенфи.

Указао је да је Србија током 2020. године имала најнижи пад БДП-а у Европи од 0,9 одсто, док је одмах прошле године имала снажан раст од 7,5 одсто и да наставља са растом током ове године.

Навео је и да су се економије осталих земља у региону опоравиле током прошле године и да ће ускоро достићи стопе раста из претковид периода.

Сенфи је казао да је српска економија показала да је отпорна на пандемију, наводећи да њен привредни раст не зависи од једне или од две индустрије, како је то случај у већини земаља, већ од више њих.

Истакао је да су добри резултати остварени у области трговине, туризма, индустријске производње, грађевинарству, осим у области пољопривреде, која се прошле године борила са сушом.

„Ти добри резултати у разним областима су добар сингал за инвеститоре, јер показују да потенцијал Србије лежи у многим областима“, навео је Сенфи.

Указао је да су опасност на српску економију раст инфлације и раст јавног дуга, наводећи да инфлација није карактеристична само за Србију, већ и за све земље региона, Европе и света, због повећања цена енергената и хране.

Сенфи је казао да ниједна економија на те изазове није отпорна.

Када је реч о јавном дугу, Сенфи је казао да је његов раст у границама нормале, и да је мањи у односу на поједине земље у региону.

Подсетио је да је према извештају EBRD-а из новембра пројекција те институције да ће Србија 2022. имати раст од 4,3 одсто, што је, како је навео, већи него што се очекује у осталим земљама у региону.

„У овом тренутку сумњам да ће цифра бити већа од те, због политичких и економских ризика, повећање цене енергетната, хране, рата у Украјини… Због тога нећу дати нову цифру, али ускоро ће бити објављен нови извештај ЕБРД-а о пројекцијама привредног раста за Србију и регион“, закључио је Сенфи.

Otvoreno Dedinje 2 – najmodernija kardiovaskularna klinika

Преузмите андроид апликацију.