Почетна > Свет
Свет

Џулијан Асанж уложио жалбу на изручење у САД

Адвокати оснивача Викиликса Џулијана Асанжа уложили су жалбу суду у Лондону на његово изручење у САД, након што се Комесарка Уједињених нација (УН) за људска права Мишел Башеле састала са његовим правним тимом и породицом у Женеви, преноси Гардијан.
Фото: PrtSc/FoxNews/YouTube

Асанж (51) је оптужен у САД за шпијунажу по 18 тачака оптужнице, због докумената који су процурели 2010. и 2011. године, а ако буде осуђен, прети му доживотни затвор, наводи британски лист.

Викиликс је саопштио да је Асанжов правни тим изнео „савршене жалбене разлоге“ Врховном суду Велике Британије, против одлуке британске министарке унутрашњих послова Прити Пател, која је у јуну одобрила изручење Асанжа у САД.

Британски суд је прошле године стопирао његово изручење, али је након тога усвојена жалба америчке владе Вишем суду, наводи Гардијан.

Жалба његовог правног тима уследила је након што се Комесарка за људска права УН Мишел Башеле састала са Асанжовим адвокатима и супругом у Женеви.

Џулијан Асанж, који је аустралијски држављанин, се од 2019. налази у Белмаршу, затвору високог обезбеђења у Лондону, од када му је Еквадор укинуо азилантски статус у амбасади у Лондону.

NATO upoznat sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori

Преузмите андроид апликацију.