Почетна > Свет
Свет

Џенет Јелен: САД желе да сарађују са Кином у решавању хитних глобалних изазова

Америчка министарка финансија Џенет Јелен нагласила је, током данашњег састанка иза затворених врата са пословним лидерима, да Сједињене Америчке Државе желе да раде са Кином на хитним глобалним изазовима, реклао је за Си-Ен-Ен добро обавештен извор.
Фото: Pixabay/glaborde7
Током састанка са одбором америчко-кинеског пословног савета у Вашингтону, Јелен је нагласила важност и трговине и инвестиција са Кином, али је такође признала забринутост због препрека за приступ великом кинеском тржишту и употребе нетржишних алата од стране Пекинга, рекао је извор за Си-Ен-Ен.

Јелен је рекла пословним лидерима да амерички економски приступ Кини остаје фокусиран не само на тражење сарадње у вези са климатском кризом и другим глобалним изазовима, већ и на покушај да се Кина игра по правилима међународне трговине и да се бави питањима националне безбедности и људских права.

Пословна заједница и званичници су изразили узнемиреност због кинеске трговинске тактике, укључујући наводну крађу интелектуалне својине.

Како оцењује Си-Ен-Ен, састанак министарке финансија САД са америчко-кинеским пословним саветом долази усред високих тензија између Сједињених Америчких Држава и Кине након инцидента са кинеским шпијунским балоном и сталне забринутости америчких званичника за стање људских права у Кини.

Америчко-кинески пословни савет промовише трговину између две највеће светске економије и представља више од 270 америчких компанија, укључујући брендове као што су Епл, МекДоналдс и НБА.

У Одбору савета су извршни директоре мултинационалних компанија, укључујући ФедЕк, Пепси, Валмарт и Форд.

Коментари Јелен указују на појачане напоре америчких званичника да смање температуру у компликованим односима Сједињених Америчких Држава и Кине, прве и друге по величини економија на свету.

Пандемија Цовид-19 и трговински рат Трампове администрације са Кином показали су колико се светска економија и ланци снабдевања ослањају на везе између нација.

У ономе што би могао бити значајан корак у правом смеру, очекује се да ће амерички државни секретар Антони Блинкен отпутовати у Кину у наредним недељама, рекли су за Си-Ен-Ен два америчка званичника и извор упознат са тим.

Selektor Dragan Stojković saopštio spisak igrača za utakmicu sa Bugarskom

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.