Почетна > Бизнис
Бизнис

Џенет Јелен позвала Кину да реструктурира дуг Шри Ланке

Кина је „веома важан“ кредитор Шри Ланке и вероватно би било у интересу обе земље да Пекинг учествује у реструктурирању дуга Шри Ланке, изјавила је данас америчка министарка финансија Џенет Јелен.
Фото: Wikimedia Commons/Federalreserve

Она је рекла да ће позвати друге чланице Групе 20 великих економија света да изврше притисак на Кину да буде кооперативнија у напорима за реструктурирање дугова земаља које грцају под теретом дуга, међу којима је и Шри Ланка, извештава Ројтерс.

Ова острвка земља дугује Кини најмање 5,0 милијарди долара, док је према неким проценама тај износ скоро дупло већи. Индији дугује 3,8 милијарди долара, Јапану најмање 3,5 милијарди долара, а још милијарду долара дугује другим богатим земљама, према подацима Међународног монетарног фонда.

„Шри Ланка очигледно није у стању да отплати тај дуг, и надам се да ће Кина бити вољна да ради са Шри Ланком на реструктурирању дуга“, рекла је Јеленова на конференцији за новинаре на маргинама састанка финансијских званичника Г20 на индонежанском острву Бали.

Она је одбила да коментарише недавне догађаје у Шри Ланки, у којој људи чекају оставку председника Готабаје Раџапаксе који је побегао из земље да би избегао народни устанак услед незапамћене економске кризе која разара то друштво.

Шри Ланка је у мају пропустила отплату међународног дуга, који достиже укупно 51 милијарду долара, након вишегодишњег великог задуживања.

Америчка министарска финансија је издвојила Кину јер, како наводи Ројтерс, није била кооперативна у обезбеђивању отписа дугова у складу са Заједничким оквиром који су усвојиле чланице Г20 и Париски клуб поверилаца у октобру 2020, како би се помогло тешко задуженим земљама са ниским приходима да преброде пандемију ковид-19.

„Мора се учинити више да се помогне најугроженијима, и то је кључна порука коју ћу нагласити на састанцима Г20“, рекла је Јеленова новинарима, помињући у том контексту погоршање глобалних економских услова који су гурнули многе земље у развоју у још тежу економску ситуацију, након руске инвазије на Украјину.

Вашингтон ће, према њеним речима, обезбедити грант од 70 милиона долара Фонду за смањење сиромаштва и раст, како би ММФ наставио да даје бескаматне зајмове најсиромашнијим економијама света.

Lajen: Na Severnoj Makedoniji da napravi „odlučujući korak“

Преузмите андроид апликацију.