У чему је тачно ствар?
Наиме, према саветима већине кувара, многи од нас греше приликом сипања уља. Тачније, стављамо погрешну количину, па она не “испадну” онаква каква бисмо желели да буду.
Колико уља је потребно?
Много! Али, заиста много! Дакле, немојте да штедите, јер да би јаја испала сочна и онаква каква желите да буду, неопходно је да у тигањ сипате мало већу количину уља и да сачекате да се то уље баш добро загреје, пре него почнете са пржењем. Дакле, да би јаја била хрскава, неопходно је да примените процес дубоког пржења.
Како да знате да сте сипали довољно уља?
Једноставно! Неопходно је да уље покрије дно тигања, а уколико јаја пуцкетају у њему, поред тога што се довољно загрејало, сипали сте довољну количину.
И још нешто
Да би јаја и одозго била савршено пржена, прелијете их кашичицом врелог уља, или ставите поклопац на тигањ. Топлина и пара ће затворити врх, те ће тако жуманце бити савршено, а беланце у потпуности мекано.
Уколико сте, ипак, љубитељ јаја која нису делимично хрскава, онда су савети Џејмија Оливера као створени за вас.
Популарни кувар воли пржена јаја која припрема тако што смањи ватру и пржи их врло полако. Овај процес траје мало дуже, али даје одличне резултате.
Пржено јаје не сме да буде гумено, нити жуманце треба да буде попут желеа. Тигањ ставите на средње јаку ватру, а пре тога сипајте кашичицу уља или маслаца. Након што се буде загрејао, сипајте јаја, али их немојте превише крчкати у уљу и све време одржавајте ватру на истој температури.
Након једног минута, преко јаја сипајте мало крупне морске соли, а након тога смањите ватру на блажу температуру и ставите поклопац још преко да одстоји један минут преко јаја.
Преостала топлина ће скувати површину, па тако беланце неће бити недовољно кувано, док ће, са друге стране, жуманце и даље бити течно, укусно и златне боје.
Boja žumanca je važna! Znate li koje je jaje snela domaća kokoška?
Преузмите андроид апликацију.