Почетна > Свет
Свет

Џефри Сакс: Иза саботаже Северног тока можда стоје САД

Амерички економиста Џефри Сакс изјавио је да иза саботаже гасовода Северни ток можда стоје Сједињене Државе, наводећи да је више новинара рекло да верују да је то била диверзија у режији Вашингтона, али да о томе не смеју да пишу.
Фото: Wikimediacommons/World Trade Organization

„Кладим се да је то (експлозија) била акција САД, можда САД и Пољске. Тако се спекулише“, рекао је Сакс, директор Центра за одрживи развој на Универзитету Колумбија, гостујући у понедељак на телевизији „Блумберг“, преноси лондонски Дејли Мејл.

Сеизмолози у Данској и Шведској су пре недељу дана саопштили да су регистровали две снажне експлозије у близини цурења из гасовода Северни ток 1 и 2, при чему су експлозије биле у води, а не испод морског дна.

Шокиран Саксовом изјавом, водитељ тв „Блумберга“ Том Кин је прекинуо саговорника речима:„Џефе, ту морамо да станемо. Зашто мислите да је то била акција САД? Какве доказе имате о томе?“, додаје британски лист.

Сакс је одговорио да за то види неколико разлога.

„Прво, постоје директни радарски докази да су амерички војни хеликоптери, који се иначе налазе у Гдањску, кружили изнад тог подручја. Такође, имали смо претње из САД-а раније ове године да ћемо “на овај или онај начин“ зауставити Северни ток“, рекао је он.

Као додатни аргумент је навео „пажње вредну изјаву“ америчког државног секретара Ентонија] Блинкена прошлог петка на конференцији за новинаре на којој је рекао да је „ово такође огромна прилика (за САД)“.

„Чудно је да тако причате ако сте забринути за пиратерију на међународној инфраструктури од виталног значаја“, оценио је Сакс.

Дејли Мејл подсећа да је амерички председник Џо Бајден 7. фебруара, на заједничкој конференцији за новинаре у Белој кући с новим немачким канцеларом Олафом Шолцом, изјавио да ће САД “ставити тачку“ на гасовод Северни ток 2 ако Русија нападне Украјину.

„Ако Русија изврши инвазију – то значи да њени тенкови или трупе пређу границу Украјине – онда више неће бити Северног тока 2. Ми ћемо му стати на крај“, рекао је Бајден тада.

Švedska zatvara područje u blizini mesta curenja gasovoda

 

Преузмите андроид апликацију.