Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Две шољице овог напитка недељно могу смањити ризик од дијабетеса

Редовна конзумација овог освежавајућег напитка може имати значајан утицај на смањење ризика од дијабетеса.
Фото: Pexels/Charlotte may

Јогурт се производи ферментацијом млека помоћу одређених бактерија и препознат је за смањење ризика од обољевања од дијабетеса типа 2.

Ова намирница је изузетан извор калцијума и фосфора, есенцијалних минерала за здравље костију и зуба, као и богат извор витамина Б2, који је кључан за метаболизам и производњу енергије. Рибофлавин, витамин Б2, додатно подстиче ефекте других витамина Б групе, укључујући тиамин (витамин Б1) и пиридоксин (витамин Б6), те пружа виталан витамин Б12, неопходан за ћелијски развој, зрелост црвених крвних зрнаца и функцију нервног система.

Америчка агенција за храну и лекове омогућила је да етикете на јогурту могу навести потенцијал јогурта да умањи ризик од дијабетеса типа 2, уз обавезу да се ове тврдње прате одговарајућим упозорењима како би се избегле погрешне интерпретације. На основу ограничених научних доказа, редовна конзумација јогурта, најмање два пута недељно, показала се корисном у смањењу ризика од ове широко распрострањене болести. ФДА је, анализирајући две студије, утврдила да је препоручена количина јогурта ефикасна у остваривању овог бенефита.

Редовна конзумација овог освежавајућег напитка може имати значајан утицај на смањење ризика од дијабетеса.
Јогурт се производи ферментацијом млека помоћу одређених бактерија и препознат је за смањење ризика од обољевања од дијабетеса типа 2.

Ова намирница је изузетан извор калцијума и фосфора, есенцијалних минерала за здравље костију и зуба, као и богат извор витамина Б2, који је кључан за метаболизам и производњу енергије. Рибофлавин, витамин Б2, додатно подстиче ефекте других витамина Б групе, укључујући тиамин (витамин Б1) и пиридоксин (витамин Б6), те пружа виталан витамин Б12, неопходан за ћелијски развој, зрелост црвених крвних зрнаца и функцију нервног система.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) омогућила је да етикете на јогурту могу навести потенцијал јогурта да умањи ризик од дијабетеса типа 2, уз обавезу да се ове тврдње прате одговарајућим упозорењима како би се избегле погрешне интерпретације. На основу ограничених научних доказа, редовна конзумација јогурта, најмање два пута недељно, показала се корисном у смањењу ризика од ове широко распрострањене болести. ФДА је, анализирајући две студије, утврдила да је препоручена количина јогурта ефикасна у остваривању овог бенефита.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке