Према новим сазнањима, кафа и чоколада наш мозак чине здравијим и отпорнијим.
Заједничка студија Националног института за проучавање старења и Универзитета Џонс Хопкинс, која је објављена у часопису Неурохемијска истраживања, открила је да се супстанца метилксантин налази у кафи, чају и тамној чоколади (какао).
„Утиче на активност мреже неурона, одржава когнитивну функцију и може заштитити неуроне од губљења функције и одумирања приликом можданог удара код животиња, Алцхајмерове болести и Паркинсонове болести.“
Иста студија открива да супстанца ксантин метаболит која се испушта када наш мозак обрађује кофеин може допринети корисним ефектима од кафе, чаја и какаа на здравље мозга.
Метаанализа 11 студија о утицају кафе на здравље мозга објављена у Међународном журналу хируршке онкологије показује да и кафа и чај (па тиме и какао), не само да смањују ризик од Алцхајмерове болести, већ смањују и ризик од карцинома мозга.
На крају, револуционарна студија на Универзитету Окајама показује да унос састојака кафе CA и CGA, подстиче антиоксидантска својства глијалних ћелија и спречава неуродегенерацију изазвану ротеноном и у мозгу и у мијентеричком плексусу.
У преводу, кофеин чини ваш мозак флексибилнијим и отпорнијим.
Студије су показале да је идеална дневна доза кафе око 6 до 8 шољица, а најбоље их је конзумирати пре 14 часова тако да вам не поремете сан.
Ако то звучи као превише кафе, можете заменити једну или две шољице кафе комадићем црне чоколаде. Не треба напомињати да, из других здравствених разлога, треба да конзумирате кафу, чај и какао без шећера или млека. Али ефекат ће и даље бити појачан рад мозга.
Преузмите андроид апликацију.