Почетна > Србија
Србија

Два нова амбасадора Србије у Алжиру и Финској

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија добила још два амбасадора, након што су им њихове будуће државе службовања одобриле агремане и председник Александар Вучић потписао њихове указе о постављењу.
Фото: Танјуг/Министарство спољних послова
Нашу земљу ће ускоро представљати двоје искусних каријерних дипломата – Ана Петковић у Алжиру и Александар Јанковић у Финској, рекао је Дачић.

Ана Петковић ради у Министарству спољних послова од 1998. године, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Током каријере службовала је у амбасадама Републике Србије у Риму, Скопљу и Варшави, где је од јуна 2021. до фебруара 2022. вршила дужност отправника послова.

У Министарству спољних послова радила је у одељењима за суседне земље, Северну и Јужну Америку и била ангажована код државног секретара Министарства спољних послова и у Кабинету министра.

Руководи Одељењем за сарадњу са државним органима и међународним организацијама. Дипломирала је и докторирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се писањем и превођењем. Говори енглески, француски и италијански језик.

Александар Јанковић је дипломирао и завршио мастер студије на Економском факултету у Београду.

У Министарству спољних послова ради од 1998. године и био је, између осталог, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, као и Одељења за Африку и Блиски исток.

Службовао је у амбасадама у Лондону, Никозији и Пекингу, а од 2017. до 2021. године био је амбасадор Републике Србије у Алжиру.

Јанковић на дужност амбасадора Републике Србије у Финској одлази са места заменика помоћника министра за билатералну сарадњу.

Аутор је књиге „Привредни развој Кине – повезивање на кинески начин“. Говори енглески и француски језик.

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti sporta između Srbije i Bahreina

Преузмите андроид апликацију.