Почетна > Свет
Свет

Два брода за превоз жита стигла у Украјину привременим коридором у Црном мору

Два теретна брода упловила су у украјинску луку Черноморск, први који користе привремени коридор како би из луке у Црном мору превезли жито за афричка и азијска тржишта.
Фото: Pixabay/Andi Graf

Бродови су упловили јуче у Украјину и треба да утоваре 20.000 тона пшенице за Египат и Израел, пренео је ББЦ.

Потпредседник украјинске владе Олександр Кубраков рекао је да су бродови – Отпорни Африка и Аројат – упловили под заставом Палауа и да је њихова посада састављена од Украјинаца, Турака, Азербејџанаца и Египћана.

Украјина је најавила прошлог месеца отварање „хуманитарног коридора“ у Црном мору, пошто се Русија повукла из црноморског споразума о безбедном извозу украјинског жита, постигнутог у јулу 2022 између Москве и Кијева уз посредовање УН и Турске.

До јуче је привремени коридор, на западној обали Црног мора, коришћен само за бродове који испловљавају из Украјине.

Москва истиче да црноморски споразум није поштован у делу који би омогућио Русији извоз њене хране и ђубрива и критиковала је западне санкције којима се отежава извоз руских пољопривредних производа, подсећа британски јавни сервис.

Откако се повукла из црноморског споразума о извозу украјинског жита у јулу, Русија је запретила да ће цивилне бродове који упловљавају у украјинске луке сматрати потенцијалном војном метом.

Раније ове недеље, Велика Британија је оптужила Русију да је крстарећим ракетама недавно гађала један од таквих бродова у украјинској луци Одеси.

Уз претње бродовима који пролазе кроз Црно море, Москва је повећала број напада на украјинску лучку инфраструктуру. У последње време учестало је нападала луке Измаил и Рени, из којих се од краја јула највише извози украјинско жито.

Кијев оптужује Москву за „цинични“ покушај наношења штете извозу украјинског жита и подривања глобалне сигурности у снабдевању храном.
Украјина је један од главних снабдевача сунцокретовим уљем, јечмом, пшеницом и кукурузом.

NATO: Veća izdvajanja za odbranu ne znače atuomatski veću bezbednost

Преузмите андроид апликацију.