Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Дунавска соната „Зрна“ од 19. августа доноси класичну музику у села

Наступом у селу Велебит код Кањиже 19. августа почиње овогодишња концертна сезона Дунавске сонате „Зрна“, која ће обухватити  села у Војводини у којима никада није одржан концерт класичне музике.
Фото: Дунавска соната
Концерти ће се до краја августа и средине септембра одржати у Растини код Сомобра, Савином Селу у општини Врбас, Пивницама код Бачке Паланке и Банатском Аранђелову у општини Нови Кнежевац.

Квартет „Пнеума“ из Новог Сада извешће дела Сатија, Бабаџањана, Моцарта и других великана класике. У оквиру „Зрна“ одржаће се и музичке радионице „Зрнца“. Радионица је намењена деци из села у којима се одржавају концерти. Деца ће бити у прилици да са члановима квартета „Пнеума“ разговарају о музици и да се опробају на свирању инструмената.

„Мисија Дунавске сонате да шири класичну музику се наставља. Ово је друга концертна сезона по војвођанским селима. Сви концерти и радионице се одржавају на отвореном и потпуно су бесплатни. И ове године подршку нам је пружило Министарство културе Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за културу“, каже Милица Трифунов директор Дунавске сонате.

Села су одабрана на конкурсу који је пролетос расписала Дунавска соната, а главни услов био је да никада није одржан концерт класичне музике.

„Пријавило се више од 30 места. Стизале су нам пријаве чак и са југа Србије, иако је конкурс био ограничен на Војводину. Нажалост, због ограничених средстава нисмо били у могућности да организујемо наступе у свим селима која су се пријавила. Све концерте, заинтересовани ће моћи да прате и нпреко наше Фејсбук странице „Дунавска соната““, каже Трифунов.

Дунавска соната ће и ове године на новосадским пијацама одржати серију бесплатних концерата класичне музике „Храна за уши“.

Univerzitet u Novom Sadu raspisao konkurs za upis na MAS forenzika

Преузмите андроид апликацију.