Од 22. до 24. октобра Београдски сајам биће највеће стециште винара и власника дестилерија из целе југоисточне Европе.
У част треће по реду манифестације Винска визија отвореног Балкана 2024 (3. Wine vision by Open Balkan), под сајамским куполама шириће се ароме вина добијених од различитих сорти грожђа и зажубориће пиће древне традиције дуге више хиљада година, дочаравајући труд и умеће људи посвећених непрестаном усавршавању како би постигли врхунски квалитет и надмашили конкуренцију, која је и у овој области све оштрија и већа. „Дунав осигурање“ је и ове године уз Винску визију, као партнер од угледа и поверења, ослонац пољопривредних произвођача па самим тим и воћара и виноградара широм Србије, на сваком кораку њихове производње под ведрим небом, а и касније, под кровом винарија и дестилерија.
На прошлогодишњој сајамској манифестацији, вина потекла са брижљиво негованих чокота на обронцима планине Јухор и произведена по технологији Винарије „Јовац“ завредела су више награда. Директор те винарије Војкан Јовановић предочава рецепт њихове успешне производње.
‒ Наша винарија држи се три основна принципа: први је да вина производимо у складу с највећим достигнућима енологије као науке модерног доба, уз коришћење нових технолошких средстава, машина и уређаја; други, вино производимо искључиво од грожђа које сами узгајамо у нашим виноградима јер је контрола улазне сировине пресудна како би се добило вино врхунског квалитета; и треће, поред све те модерне технологије, ипак је најбитније да вина одлеже на традиционалан начин, у дрвеним, барик бурадима направљеним од српског, словеначког, француског или америчког храста.
Виногради Винарије ,,Јовац“ пружају се на источним падинама планине Јухор. С надморском висином између 250 и 300 метара, с великим бројем сунчаних дана, ружом ветрова и нагибом тла које задржава воду, створили су се скоро идеални услови за 15 хектара под чокотима винове лозе. А сваки чокот даје једну боцу вина, па се у Винарији „Јовац“ годишње произведе чак око 70.000 бутељки тог племенитог пића.
‒ Од белих сорти нарочито смо поносни на „тамјанику“ као нашу аутохтону сорту, која је у све већој експанзији, а имамо и „совињон блан“ и „шардоне“.
Што се тиче црвене сорте, како смо се наслонили на традицију јовачких виноградара, најпознатије вино које је излазило из ових подрума а служило се не само на нашем двору већ и по дворовима широм западне Европе, јесте „јовачко црно“, које у себи има четири сорте грожђа ‒ „каберне совињон“, „мерло“, „прокупац“ и „каберне франк“. Ове године проширили смо засаде „прокупца“ као аутохтоне српске сорте грожђа, јер желимо да направимо домаће сортно вино које је веома интересантно страним гостима а радо му се враћају и љубитељи вина из Србије ‒ истиче Јовановић.
Од здравог, зрелог грозда до квалитетног вина преточеног у боце, које ће завршити на домаћем или иностраном тржишту, пут није ни брз ни лак. Прате га бројни изазови, па је добар сапутник на тој захтевној траси и те како добро дошао. Компанија „Дунав осигурање“, чија се традиција мери деценијама а углед и поверење милионима задовољних осигураника, поуздан је ослонац и винарије „Јовац“.
‒ „Дунав осигурање“ прати нас кроз све фазе пословања ‒ каже Јовановић. ‒ Осигурани су наши објекти, машине, али што је за све који се баве производњом под отвореним небом још важније, осигурани су лозни калемови и род. Наравно, нико од нас не жели да година подбаци, а то се ипак дешава. Сведоци смо климатских промена с честим временским непогодама ‒ олујама, градом, мразом. Полиса „Дунав осигурања“ јемац је да ће нам штете бити ефикасно и брзо процењене и надокнађене.
Бобан Гајић, регионални координатор за осигурање пољопривреде у највећој домаћој осигуравајућој кући „Дунав“, потврђује значај осигуравајућег покрића кад елементарне непогоде или друге опасности угрозе уложени труд.
‒ С обзиром на то да се осигурање биљне производње одвија под отвореним небом, па и нега винове лозе и грожђа, наши клијенти препознају потребу за осигурањем, а под тим појмом подразумевају заштиту и сигурност како за своје засаде тако и за економску стабилност своје породице и свог предузетничког подухвата.
Дуга традиција преточена у квалитетно вино
Умеће винара награђиване Винарије „Јовац“ ослања се на дугу традицију мештана села Јовац код Јагодине, који су заједно са својим суседима из околних места 1908. године основали задругу, а 1922. завршили зидање винског подрума из чисте потребе да се грожђе, које се гајило на падинама планине Јухор, преточи у вино. Почетком XX века Јовачко виногорје простире се на чак 800 хектара под засадима винове лозе, док је скоро свако домаћинство овог краја имало у просеку по два хектара винограда. Од 2017. године стару славу овог виногорја на винску мапу враћа привредно друштво „Зипп Параћин“, које је сачувало аутентичност вина кроз наслеђе старих виноградара. Према речима Војкана Јовановића, директора Винарије „Јовац“, која послује у саставу „Зипп Параћин“, њихова очекивања су велика, али реална. Међу њима је и завршетак процеса за установљење ознаке географског порекла која ће красити бербу 2026. године, јер је у сваку кап која тече кроз јовачки подрум уграђена наслеђена љубав и традиција производње врхунских вина.
Broj kineskih turista u Srbiji viši za 71 odsto u odnosu na prethodnu godinu
Преузмите андроид апликацију.