Ресторан „Вуху” у Дубаију у ком ће храну спремати људи, али ће мени, амбијент и услуга бити дизајнирани вештачком интелигенцијом, требало би да буде отворен у септембру недалеко од највише зграде на свету, Бурџ Калифе.

Храну у ресторану ће за сада спремати људи, али све остало, од менија до амбијента и услуге – биће дизајнирано кулинарским моделом заснованим на вештачкој интелигенцији под називом „Шеф Ајман”.
„Ајман”, комбинација речи „AI” (вештачка интелигенција) и „човек” (man), обучен је на основу деценија научних истраживања о исхрани, података о молекуларном саставу и више од хиљаду рецепата из различитих кулинарских традиција широм света, изјавио је један од оснивача ресторана „Вуху” Ахмет Ојтун Чакир, преноси Ројтерс.
Иако „Ајман” не може да проба или мирише јела као што то чини прави кувар, он функционише тако што разлаже јела на њихове основне елементе, попут текстуре, киселости и слично, а затим их поново саставља у необичне комбинације укуса и састојака, кажу његови програмери.
Ове прототипове затим усавршавају људски кувари који пробају комбинације и дају смернице, у процесу који предводи познати кувар из Дубаија Рејф Отман.
„Њихови одговори на моје предлоге помажу ми да унапредим разумевање онога што функционише ван оквира самих података”, објаснио је Ајман у интервјуу за интерактивни AI модел.
Циљ, кажу творци „Ајмана”, није да се замени људски елемент у кулинарству, већ да се он унапреди.
„Кувари неће бити замењени, али верујемо да ће (Ајман) уздићи идеје и креативност на виши ниво”, рекао је Ојтун Чакир, који је такође извршни директор компаније за угоститељство Gastronaut.
Он је додао да је „Ајман” дизајниран да развија рецепте који поново користе састојке које ресторани често бацају, попут остатака меса или масти.
Дугорочно гледано, оснивачи „Вухуа” верују да би „Ајман” могао добити лиценцу за примену у ресторанима широм света, чиме би се смањио отпад из кухиње и побољшала одрживост.
Преузмите андроид апликацију.