Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дуално образовање у Електротехничкој школи

У Електротехничкој школи у Новом Саду, пројекат дуалног образовања пружа ученицима могућност да уз теоријско знање, своје практичне способности опробају и у компанији „Елетромрежа Србије“.
Фото: Градске инфо

У сарадњи са бројним техничким школама, компанија „Електромрежа Србије“ од 2019. године спроводи пројект дуалног образовања. Једна од тих школа је и средња Електротехничка у Новом Саду.

Ђаци смера електромонтер мреже и постројења добијају прилику да у компанијама у којима обављају праксу, након селекције, добију запослење.

„Пројекат дуалног образовања представља такав модел образовања где ђаци свој теоријски део могу да практично опробају и у компанијама у реалним условима, а конкретно у овом примеру у компанији Електромрежа Србије“, рекла је Ана Курчубић задужена за људске ресурсе „Електромреже Србије“.

Ученици стичу могућност да од друге године школовања започну праксу у компанији уз подршку лиценцираних ментора.

За време проведено у компанији, ученицима се исплаћује пун износ минималне цене рада, такође обезбеђене су и накнаде превоза и исхране, као и осигурање за случај повреде.

Фото: Pixabay/akirEVarga

„Они прво прођу информисање о безбедности здравља на раду, комплетне информације како да се крећу кроз постројење, које су све опасности које вребају и после то све у практичном делу и виде како изгледа. Прођу информисање о заштити од пожара, добију радно одело, шлем и онда могу да крену да иду у практични део“, казала је  Маја Адамовић, руководилац регионалног центра одржавања у Новом Саду.

„Ученици када дођу код нас на праксу, њихова обавеза је да обавезно носе заштитну опрему да буду увек на безбедносном размаку и да једноставно прате шта се ради. Ученици су веома заинтересовани за овакав вид школста, дуалног образовања зато што током праксе у школи и на радном месту могу да добију сталан посао“, напоменуо је ментор Владимир Црњански.

Ученици прве генерације дуалног образовања у компанији „Електромрежа Србије“ били су из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Нишу.

Двогодишњу стручну праксу једногласно су оценили као значајно и драгоцено искуство у раду. Ове године, ти ученици пријавили су се на конкурс за радно место електромонтера и након селекције очекују ступање у радни однос.


Firme koje će ugrađivati solarne panele u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.