Почетна > Србија
Србија

Држава чини све да се обезбеде енергенти за зиму

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да држава свакодневно ради на обезбеђивању потребних количина енергије и енергената и да захваљујући финансијској стабилности неће бити ограничења нити рестрикција, али да су због кризе Европа и свет суштински у ванредној ситуацији.
енергетика
Фото: Pexels/Loïc Manegarium

„Није лака ситуација, нисмо ни свесни колико је велика криза. Држава се свакодневно труди да обезбеди све што је потребно, али постоје ствари на које не можемо да утичемо. Званично нисмо у ванредној ситуацији, али суштински су и Европа и свет у ванредној ситуацији, јер је ово криза која ће да траје и која води ка великој рецесији. Пројекције раста Светске банке за ову годину су биле 5,7 одсто, сада су 2,7 и очекује се даљи пад. Сваки пут кад разговарам са министрима енергетике из других земаља, видим да имају озбиљне проблеме да обезбеде минимум који смо ми већ обезбедили“, рекла је Михајловићева.

Инвестициони план за енергетику вредан више од 35 милијарди евра.

Потпредседница Владе је, говорећи о сарадњи са Азербејџаном, рекла да су стратешко партнерство са том државом и одлични односи двојице председника основа за сарадњу у енергетици.

„Разговарала сам са председником Азербејџана Илхамом Алијевим о сарадњи у гасном сектору, јер када следеће године буде завршена интерконекција са Бугарском, имаћемо могућност да набављамо и азербејџански гас. Наши односи су одлични, поред стратешког партнерства, томе доприноси и пријатељство двојице председника. Разговарали смо и о сарадњи у електроенергетици, јер Азербејџан извози и електричну енергију, као и о пољопривреди“, изјавила је она.

Srbija ima jasnu viziju u oblasti zaštite životne sredine

 

Преузмите андроид апликацију.