Почетна > Србија
Србија

Држава чини све да грађани што мање осете кризу

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету да није у питању ограничени већ светски сукоб и да нико неће да буде поштен и да казе засто је нешто у Србији поскупело.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На новинарско питање о поскупљењима и да ли Србија може то да издржи Вуцић је рекао да држава све чини и субвенционише многе прозводе како би грађани што мање осетили кризу, али да је инфлација увезена.

Приметио је и да се о поскупљењима говори данима, док је вест о уговору са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у ери кризе трајала пола дана.

Када је реч о поскупљењу горива рекао је да дрзава већ довољно штити цену, и да се са 15 посто акцизних прихода, од јуце одриче 2,7 милијарди инара месецно, а било је 3,6 милијарди динара.

Цена је таква због повећања цена нафте на светском тржисту, каже Вучић и указује да Србија има најјефтиније цене струје, хлеба у Европи, вероватно и млека.

Навео је пирмер да је у Њујорку цена млека и хлеба седам долара, док је код нас хлеб Сава 46 динара, а слично је и са уљем.

Каже да ће држава ради све да заштити најсиромшније, као и да ће и о томе детаљније говорити 6. маја.

„Ово је све увезена инфлација, јер расту цене челика, гаса, нафте, ђубрива,… све то улази у сваки пољопривредни производ“, објашњава Вучић.

Са друге стране како је рекао, према подацима МУП-а за осам дана празника до јутрос је 559 834 наших дрзављана напустило је земљу.

„Рачунамо да ће око 750 000 грађана Србије отићи на одмор у иностранство, што је рекорд остварен било када за излазак 1. маја што значи да већи број љуиди имам новац којим то мозе да приушти“, истакао је Вуцић.

Он је указао и да то говори и о томе да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету.

„Смејемо се када страни политицари позивају на штедњу јер долазе тешка времена и теска зима. Трудимо се да свакога дана сацувамо неки милион кубних метара гаса у складишта, али то нам не гарантује сигурност. Биће много проблема, долазе тежа времена, а не лакса, не због нас већ због нецега што сви избегавају да назову светским сукобом“, упозорио је Вуцић.

То није никакав ограничени сукоб, није регионални, већ светски економски и политички сукоб, закључио је.

Predsednik Vučić na aerodromu u Batajnici (uživo)

Преузмите андроид апликацију.