Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Дрвена или пластична даска за сечење – Која је боља?

Готово сваки кувар ће вам рећи да је најважнија ствар у кухињи нож. Оно што многи неће рећи јер подразумевају је даска за сечење. Пластична, дрвена или од бамбуса – свако има своју омиљену.
Фото: Pexels/Jeshoots

Пластична се лакше одржава јер се може прати и у машини, стручњаци препоручују бамбус за ситније сецкање, а дрвена, показују студије, има мање салмонеле него пластична.

Најважније је, ипак, да користимо одвојене даске за свеже месо и поврће, воће и припремљену храну.

Пластика – Лакше се одржава јер се може прати и у машини, али је такође склонија дубоким улегнућима која су онда стециште бактерија.

Студије показују да пластичне даске имају више бактерија него дрвене. Зато је јако важно да након коришћења оперете даску и оставите да се потпуно осуши пре него што је склоните јер бактерије воле топла, влажна места. Такође, не заборавите да је често мењате.

Бамбус – Многи поборници заштите животне средине окрећу се посуђу, па и даскама од бамбуса. Пошто упија мање воде од дрвених даски, многи верују да је и из хигијенских разлога бамбус прави избор.

Проблем је што је бамбус тврђи од дрвета, што значи да може оштетити нож. Стручњаци га препоручују за ситније сецкање, само водите рачуна да буду без формалдехида.

Дрво – Студије показују да дрвене даске имају мање салмонеле него пластичне. На дрвеним даскама бактерије потону далеко испод површине где се не размножавају и на крају умру.

Ако је правилно одржавате, може трајати годинама. Никако је не стављајте у машину за прање посуђа, стручњаци препоручују да је редовно премазујете минералним уљем како бисте је сачували од флека.

И њих треба мењати, али дрвене даске, поготово оне направљене од чврстог дрвета попут јавора знатно су издржљивије од пластичних.

Преузмите андроид апликацију.