Почетна > Србија
Србија

Дрецун: Више се не ради о великоалбанској идеји већ о њеној реализацији

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је данас да дешавања попут посете премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија Тетову, где су истицани симболи „Велике Албаније“, показује да се више не ради о великоалбанској идеји већ о њеној реализацији.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Дрецун је гостујући на РТС-у рекао да не чуди изостанак реакције међународне заједнице на дешавања у Тетову и додао да проблем нису само Куртијеви ставови, већ то што увелико ради на реализацији концепта “Велике Албаније“.

„Територијални интегритет и опстанак Северне Македоније и Црне Горе брани се на КиМ. Онај ко не разуме да је залагање за независност отварање пута ка реализовању концепта ‘Велике Албаније‘ или не сме да изрази оно што је очигледно свима или је у великој заблуди“, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, на делу је „ревитализација фашистичке ‘Велике Албаније'“, а кључни корак на том путу био је, како је подсетио, једнострано проглашење независности Косова и Метохије.

Како каже, проблем нису само ставови Куртија, већ то што је на делу реализација тог концепта.

„Ово више нису ставови, ово више није политичка идеја. Имамо практичну реализацију концепта ‘Велике Албаније‘, чији је камен темељац покушај давања независности нашој јужној покрајини и стицања пуног међународног правног капацитета једнострано проглашене независности Косова“, рекао је Дрецун и нагласио да је регион тај који ће највише трпети од наставка реализације тог великоалбанског пројекта.

Дрецун сматра да је концепт ‘Велике Албаније’ направљен као контратег за уравнотежење Србије и српског чиниоца на Балкану.

„И Северна Македонија је, нажалост, од неких међународних чинилаца пројектована да буде нека врста тампон зоне, да не би дошло до стратешког партнерства између православне Грчке и православне Србије. И у свему томе имате сада албански чинилац који користи ту ситуацију. Онда се сви питају па зашто нема очекиване реакције међународне заједнице? Па нема. Па ко је створио ту лажну државу која је камен темељац Велике Албаније? Па управо тај политички Запад“, рекао је Дрецун.

Како каже, изван сумње је да би стицање пуног међународног правног капацитета тзв. Косова водило ка обједињавању Албаније и Косова.

„То отворено говори Еди Рама. Немојте сада да се само пажња усмерава ка Аљбину Куртију… Знате зашто се истиче симбол ОВК? Само то, не требате ни од чега другог да пођете. Зато што је у заклетви дефинисан стратешки циљ терористичке ОВК-а, а он гласи да ће се они борити за ослобођење и за коначно обједињавање свих, како кажу, албанских окупираних територија. Дакле, кад истичете симбол ОВК-а, ви се директно залажете за стварање Велике Албаније“, навео је Дрецун.

U toku prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka

Преузмите андроид апликацију.