Почетна > Србија
Србија

Дрецун: Самит у Тирани био би бесмислен без учешћа Србије

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да би предстојећи самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани био бесмислен без учешћа наше земље, јер је Србија најзначајнија држава у овом региону.
дрецун
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Дрецун је гостујући на ТВ Пинк навео да ће председник Србије Александар Вучић проценити да ли треба да присуствује самиту, али да би, уколико донесе одлуку да не оде, то била „катастрофа“ за ЕУ и друге земље региона.

„Србија је најзначајнија земља у овом региону, самит ЕУ са земљама Западног Балкана био би бесмислен без учешћа Србије“, казао је Дрецун.

Додао је да ће Вучић проценити да ли треба да присуствује на самиту и да уколико оде може да изнесе ставове и брани позицију наше земље.

Дрецун је оценио и да се самит у Тирани одржава у условима снажног геополитичког сучељавања запада са Русијом и покушаја тзв. „обуздавања“ Русије.

„Чини ми се да је првенствени циљ овог састанка да се од стране ЕУ демонстрира снажно јединство када је у питању однос према овом региону, да покажу да у региону нема места за било какво руско присуство и утицај“, навео је Дрецун.

Када је реч о Куртијевом именовању Ненада Рашића у тзв. влади Косова, Дрецун каже да је таква одлука политички ирационална, штетна и дестабилизујућа.

„Таква одлука нема легитимитет јер није оправдано да се супротно вољи већинског српског народа на место њиховог представника у тзв. влади Косова делегира и постави неко ко не ужива подршку и за кога се зна да неће радити у интересу српског народа“, навео је Дрецун.

Како је рекао, на Куртијево понашање ЕУ се понаша благо и толерантно као да му пружа подршку, иако званично не признаје лажну државу Косово.

Дрецун је додао и да се благим реакцијама ЕУ Курти охрабрује да настави са таквим понашањем, уместо да се подстакне на политички рационалне поступке.

„Курти нас стално уводи у неке нове проблеме, стално онемогућава да се постигне било какав напредак у тим разговорима између Београда и Приштине. Стално подиже тензију и усмерава мржњу Албанаца према српском народу“, казао је Дрецун.

Истакао је да Приштина води кампању институционалног и физичког насиља над Србима у којој се не поштује воља српског народа која је исказана на изборима, те да се стварају проблеми који треба да изврше притисак да српски народ да своју будућност више не види на Косову и Метохији, а у циљу да се Београду онемогући било каква политика заштите виталних државних и националних интереса на том простору.

„То је политика сукоба, инцидената, дестабилизације ситуације. Таква политика обележава овај период откада је Курти на челу привремених приштинских институција и то се неће променити док год је он на власти“, казао је Дрецун.

Dačić: Srbija je zahvalna Iranu zbog stava o KiM

Преузмите андроид апликацију.