Почетна > Србија
Србија

Дрецун: Резолуција Албаније брутална лаж, Србија мора да реагује

 Стална мисија Албаније доставила је свим државама чланицама Савета Европе и посматрачима Резолуцију о неоснованости тврдњи о трговини људским органима на КиМ и у Албанији, а посланик и доскорашњи председник Одбора за КиМ, Милован Дрецун нагласио је да Србија као држава мора жестоко да реагује на ту резолуцију, „којом се преко СЕ покушава да изврши ревизија чињеница и по други пут убије истина“.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Дрецун је упозорио да ситуција на северу КиМ може озбиљно да се дестабилизује што, како наводи, потврђује и позив генералног секратара НАТО председнику Александру Вучићу и Аљбину Куртију на разговор, пре састанка у Бриселу, пренео је сајт РТС.

Албански парламент 21. јула усвојио је нацрт предлога, у којем се тврди да је извештај Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и Метохији и Албанији лажан.

Дрецун је рекао да је резолуција албанског парламента крајње нехумана, брутално неистинита и заснована на две кључне лажи.

„Прва је да нису пронађени докази, да ни специјални тужилац ни сви они који су се бавили тиме, ни ЕУЛЕКС, ни Међународни кривични суд за бившу Југославију нису нашли чињенице и да нису ништа доказали. А друга лаж је је да су Албанија и такозвано Косово све учинили ради истине и правде“, нагласио је Дрецун.

Он се запитао да ли Албанија мисли да ће на тај начин да гради добре односе са Србијом и да ли је могуће да се гради поверење између Срба и Албанаца само тако што ће да се зацели једна рана, а друга ће остати отворена.

Дрецун сматра да је првенствено циљ да пред предстојеће суђење Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и осталима да покушају да потпуно негирају језив злочин и да оперу Албанију од одговорности, јер се, истиче, све дешавало на територији Албаније.

Посебно је истакао изјаву специјалног тужиоца из 2014. године у којој се наводи да се резултати истраге у великом делу поклапају с налазима из извештаја Дика Мартија, као и да у том тренутку нису дошли до нивоа који би обезбедили кривично гоњење за таква дела.

Потврђујући другу лаж, Дрецун између осталог, износи тврдњу Мартија који у извештају наводи да после фебруара 2004. године, када је истражитељски тим извршио увиђај на лицу места, да ни УНМИК ни ЕУЛЕКС, ни албанско државно тужилаштво нису након њихове посете спровели никакве темељније истраге.

„Мислим да морамо као држава, наша влада, парламент, жестоко да реагујемо на ову резолуцију која покушава да потпуно сакрије језив злочин, да оправда Албанију. Они хоће преко Савета Европе да сада изврше ревизију чињеница и да по други пут да убију истину“, рекао је Дрецун и упозорио на могућност „озбиљне дестабилизације на КиМ“.

Petković: Zločin u Goraždevcu simbol stradalništva Srba

Преузмите андроид апликацију.