Почетна > Србија
Србија

Дрецун: Формирање ЗСО махенизам за већу безбедност Срба на КиМ

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун оценио је данас да би формирање Заједнице српских општина био механизам да се подигне степен безбедности српског народа на северу КиМ и додао да је кључни проблем присуство нагомиланих наоружаних формација које Приштина користи да терорише српски народ.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је, гостујући на ТВ Пинк, додао да није чак нужно да увек нападају Србе, већ је довољно да буду присутни са дугим цевима на сваком кораку да постављају пунктове и патролирају.

„То ствара утисак ванредне, ратне ситуације свакодневно. У таквим условима не можете да живите нормално, не може да прође ни један дан без подигнутих тензија“, рекао је Дрецун.

Додао је да представници Србије указују да је присуство специјалних паравојних јединица највећи облик угрожавања српског народа и да они спроводе терор над Србима.

„Нису ту да би се борили, како кажу против организованог криминала, већ да тероришу и застраше Србе. То је континуирана политика Приштине на жалост“, нагласио је Дрецун.

Додао је да се она огледа и у подизању лажне оптужноце за ратне злочине, пребијању српских младића и нагласио да је јасно да се „удара“ на младе , јер они имају снагу и енергију да се боре за свој опстанак.

Дрецун је истакао да су сталне тензије увек први корак до сукоба и да би повлачење специјалних јединица са севера смањило притисак на српски народ.

Председник скупштинског одбора за КиМ оценио је да је предстојећа посета посредника за дијалог о Косову и Метохији Мирослава Лајчака очигледан покушај да се, ако је могуће, усагласе неки ставови везани за, како је рекао, америчко-европски предлог, који се тиче постизања ставова о нодмализацији односа.

„Посебно питање ће бити ЗСО. Од тога ће зависити даљи кораци“, рекао је Дрецун.

Оценио је да постоје механизми да се Куртијева „бунтовност смири“, ако би одбио формирање ЗСО.

„То нам је Гренел својевремено демонстрирао. Сада је питање како ће бити понашање Аљбина Куртија који упорно одбија да формира ЗСО. Запад покушава да му нађе излаз из те ситуације. Чини се да у овој фази Запад није толико одлучан да политички казни Куртија због тог понашања“, рекао је Дрецун.

Он је појаснио да излаз Запад види у предлозима да постоји, како они кажу 16, 17 модела који би могли да послуже као пример за ЗСО.

„Желе да разводне Бриселски споразум и промене оно што је кључно, а везано за ЗСО, а то су извршне надлежности те заједнице да би Куртију могли да омогуће да прихвати неки договор везано за тачку која говори о самоуправи Срба на КиМ у европском предлогу. Да он може то да прихвати и каже – нисмо формирали ЗСО, али смо прихватили неки договор“, рекао је Дрецун.

Он је нагласио да такав излаз из ситуација за српску страну није прихватљив и додао да се преговара зато што не постоји институционални механизам довољне заштите српског народа на КиМ.

Дрецун је казао да га забрињавају изјаве међународних представника на КиМ.

„Недавно сте имали изјаву команданта Кфора који је рекао да Приштина нема права да без одобрења команданта Кфора и консулатција са председницима четири општине на северу шаље такозвану војску на север, али је рекао да се то не односи на припаднике специјалних параполицијских јединица, јер по њему то су припадници КПС без обзира како се зову, да ли Росу или интевентна специјална јединица. То је оно што нас узмемирава, јер је то зелено светло Приштини да може да држи те јединице на северу“, каже Дрецун.

Додао је да сматра да би саставни део било каквог договора са Приштином морало да буде и то питање.

„Не могу специјалне јединице да буду свакодневно на терену. За шта их користите и зашто их онда зовете специјалним јединицама? Оне се користе само у одређеним акцијама. Оне су у својим базама, а из њих излазе само када имају неке организоване криминалне или терористичке групе или терористе. А овако их користите и као обичну полицију која поставља контролне пунктове. То вам показује да се оне не користе за намену коју требаоло да имају по називу него за терорисање српског народа“, оцењује Дрецун.

Lajčak danas u Prištini, u 16 sa Kurtijem

Преузмите андроид апликацију.