Почетна > Бизнис
Бизнис

Драстичан пад продајe рачунара у свету

Глобалне испоруке рачунара пале су за 29 одсто у првом кварталу 2023. године због слабе потражње, вишка залиха и погоршања макроекономске климе, при чему је „Епл” претрпео највећи удар, саопштила је компанија за истраживање тржишта ИДЦ.
Фото: Unsplash/drckangelo

У недавно објављеном извештају, Међународна корпорација за податке (ИДЦ) наводи да је глобална испорука рачунара износила 56,9 милиона у првом кварталу ове године, што је пад са 80,2 милиона у истом периоду прошле године.

Од пет највећих рачунарских компанија анализираних у извештају, испоруке „Епла” у првом кварталу забележиле су највећи пад од 40,5 одсто у односу на исти период 2022. године, док је „Дел” на другом месту са падом од 31 процента. Са овим проблемом суочавају се и „Леново”, „Асустек”, ХП, саопштио је ИДЦ.

У фебруару, „Епл” је већ известио да је продаја његових „мак” рачунара, која је доживела процват током таласа рада од куће током пандемије, смањена за 29 одсто у односу на исти период претходне године на 7,7 милијарди долара у последњем кварталу.

Обим испоруке у првом кварталу 2023. био је приметно мањи од 59,2 милиона јединица испоручених у првом кварталу 2019. и 60,6 милиона у првом кварталу 2018, наводи ИДЦ.

Пауза у расту и потражњи такође даје ланцу снабдевања мало простора да изврши промене јер многе фабрике почињу да истражују могућности производње ван Кине.

Забринутост због успоравања у великим економијама и даље је присутна, а томе доприносе и нестабилне прилике у банкарском сектору.

Ако економија буде у узлазном тренду до 2024. године, „очекујемо значајан раст тржишта јер потрошачи желе да се понове, школе желе да замене дотрајале компјутере, а компаније прелазе на нове системе”, рекао је Лин Хуанг, потпредседник истраживачког одељења за уређаје и екране у ИДЦ.

Kupac ima rešenje i kada nije zadovoljan ishodom reklamacije

Преузмите андроид апликацију.