Почетна > Србија
Србија

Драгоцена ахривска грађа у Музеју жртава геноцида

Делегација СНС, коју чине три потпредседника Главног одбора Ана Брнабић, Владимир Орлић, Милош Вучевић, предала је данас Музеју жртава геноцида архивску грађу која је захваљујући Фондацији странке „За српски народ и државу“ откупљена од прихватних власника.
Фото: https://www.muzejgenocida.rs/

Према речима директора музеја Дејана Ристића прибављена архивска грађа коју чине драгоцена историјска сведочанства о злочинима почињеним у име НДХ највеца је појединацна аквизиција у последње три деценије.

„Ако све оне који негирају злоцине суочимо са оваквим доказима речи висе нису потребне“, рекао је Ристић у разговору са Брнабић, Орлићем и Вучевићем.

Фондација „За српски народ и државу“ је, на молбу Фондације Музеја жртава геноцида, обезбедила 4.500 евра у динарској противвредности, за откуп драгоцених историјских сведочанстава о борбама и злочинима почињеним на подручју НДХ, као и окупиране Србије током Другог светског рата, за потребе попуне збирки и фондова Музеја.

Према речима Ристића архивску грађу између осталог чини оригинал „Објаве којом Фелдконанда (В) 809 Управно одељење у Нишу актом АЦ: ВА0201 од 28. јула 1942. године извештава, да је Суд Фелдоманде казнио више људи због учињених преступа“

Такође Музеј је добио и оригинал јавног позива за „Свечани петогодишњи помен невиним жртвама незапамћеног фашистичког терора који падоше као класје под свирепим зрнима свирепих немачких митраљеза од 14. до 21. октобра 1941. године у Краљеву“.

Музеј је добио и 13 панела оригиналних контакт копија фотографија званичних фотографа оружаних снага НДХ на којима су приказана ратна дејства и масовни злочини над српским цивилима – укупно 458.

Tanasković: Neoosmanizam konstanta turske politike, uvek to imati u vidu

Преузмите андроид апликацију.