Почетна > Србија
Србија

Вакцине донирамо из хуманитарних разлога

Србија је афричким земљама донирала вакцине против корона вируса вођена пре свега хуманитарним разлозима, изјавио је данас државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић, истичући да су лицемерне оптужбе Приштине да Београд то ради у замену за непризнавање тзв. Косова.
Фото: pixabay/torstensimon

„Ружно је и лицемерно када стижу такве оптужбе из Приштине, када знамо да је Приштина у претходним месецима спречавала дистрибуцију вакцина наших здравствених власти на територији КиМ, да су упадали са полицијом у Дом здравља у Штрпцу, да су чак уништавали ПЦР тестове и вакцине које смо ми испоручивали“, рекао је Старовић.

То је „апсолутно некоректно“, јер су мотиви Србије јасни и исправни, рекао је Старовић за „Јуроњуз Србија“.

Фото: PrtSc/B92/YouTube

Он је рекао да је друга ствар што већина држава афричког континента представља традиционалне пријатеље Србије, што је утицало на чињеницу да се нису одлучивали на тај потез да признају једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

Сигуран је, каже, да је такав став заснован на принципима и нема везе са тим да ли ће сада добити неку врсту хуманитарне помоћи од Србије или не.

Додао је да су званичници афричких земаља захвални на донацији, а да се министар спољних послова Никола Селаковић током посете државама Африке сусрео са четири председника, као и са својим афричким колегама, што показује меру поштовања које те државе исказују према Србији и колико високо цене гест Србије у вези са донацијама вакцина.

Додао је да су прве вакцине дониране и Ирану и Тунису и да се неким државама управо ових дана испоручују.

 

Преузмите андроид апликацију.