Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом Здравља Нови Сад: „Бркати новембар“ – месец свесности о здрављу мушкараца

Превентивни центар Дома здравља “Нови Сад” у сарадњи с Градском управом за здравство реализује пројекат “Бркати новембар”, којим се подиже свест о мушком здрављу, посебно се обраћајући младићима са жељом да у што млађем добу сазнају што више о раку тестиса и превентивним самопрегледима.
Фото: Pixabay/marijana1

Новембар је Месец свесности о здрављу мушкарца и борбе против рака тестиса и простате – који људи широм света познају као „Мовембар“.

Рак простате (карционом простате) је озбиљна болест која сваке године погађа хиљаде средовечних и старијих мушкараца.

Статистике кажу да се у око 60% случајева јавља код мушкараца старијих од 65 година, мада више није неуобичајено да се појави и код знатно млађих мушкараца. Истраживања спроведена у Европи показују да се рак тестиса у последњих 20 година удвостручио, али и да 87% младих мушкараца не зна да постоји самопреглед који им може спасити живот. Уколико се примети нека промена, не треба оклевати, одмах се обратити лекару.

Оклевање и одлагање често може да буде кобно.Тумори тести са већином су злоћудни и најчешће погађају мушкарце у напону снаге – између 15. и 45. године живота. Ипак, ретки су и ако се открију на време, излечиви су у 90% случајева. Зато је самопреглед једном месечно изузетно важан.

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – Priča jedne od nas

Преузмите андроид апликацију.