Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом здравља на Видовданском насељу креће са радом за шест недеља: У објекту ће се лечити преко 25.000 грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је данас завршне радове на Дому здравља „Видовданско насеље“, 31. објекта Дома здравља на територији Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Ђурић је истакао да су радови при крају и да је отварање објекта планирано за нешто више од месец дана.

„Дом здравља „Видовданско насеље“ је величине од 1045 квадрата, а у њему ће бити запослено 46 здравстених радника, којима ће се од септембра повећати плате за 5,5 посто, а од децембра ће имати и 10 посто веће плате.“

„У објекат је уложено 207 милиона динара, док је за опрему издвојено 81 милион динара. Очекујемо да ће за неких 5 до 6 недеља кренути објекат да ради и да ће тада почети да се лече и први пацијенти овде“, рекао је градоначелник.

Најавио је да је у плану изградња и Дома здравља у Ветернику наредне године.

„Ветерник је нарастао, грађани су нам тражили Дом здравља и то ће нам бити следећи велики подухват.

„Настављамо даље да развијамо Нови Сад, у њега наравно спада и Видовданско насеље. Од 2012. године у ово насеље смо уложили милијарду и 300 милиона динара, а у укупно здравство 11 милијарди и 300 милиона динара

Директор дома здравља др Веселин Бојат изјавио је да му је задовољство да се налази на челу једне овакве здравствене установе.

„Нови Сад је први у Србији по броју објеката који су подигнути и реконструисани. Треба поменути реконструкцију објекта у Алмашкој улици, на Лиману, изградњу новог објекта на Адицама и сада објекта на Видовдаснком насељу.“

„Овде ће се лечити око 25.000 становника Видовданског насеља, Клисе и Слане баре. То је годишње 250.000 медицинских услуга у одличним условима са најсавременијом опремом, коју је обезбедио град.“, рекао је доктор.

Он је истакао да ће у будућности бити још много посла за медицинске раднике на територији Новог Сада.

„Приликом постављања камена темељца овде је положена временска капсула 21. марта 2022. године у коју је стављена Хипократова заклетва са потписима младих лекара и медицинских сестара. На тај начин смо хтели да покажемо да нису само речи када кажемо младима да остану овде и да нема потребе да траже посао негде другде, већ да ће овде имати услове за рад у најсавременијим објектима, закључио је Бојат.

Градоначелник Ђурић је након посете Дома здравља посетио и МЗ Видовданско насеље, у коју је уложено 3,5 милиона евра. У просторијама месне заједнице Ђурић је одржао састанак са становницима овог насеља и разговарао о потребама и текућим проблемима.
Ђурић је такође посетио штампарију „Школска књига“ која се налази на адреси Живојина Ћулума 32. Ова штампарија основана је пре 25 година и бави се штампањем књига које имају едукативну сврху.

Оно што ову штампарију издваја од других јесте да од 20 запослених, 15 особа су са инвалидидтетом и због тога ова штампарија добија субвенције од државе.

Из фирме истичу да у област професионалне рехабилитације и запошљавања особа са иивалидитетом успешно спроводе обуке особа са инавалилитетом према акредитованим програмима од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и то: обуке за помоћника књиговесца, обуке за збирно и комбиновано паковање прехрамбених и непрехрамбених производа и обуке за израду папирне амбалаже, галантерије и паковање.

„Haш циљ је да у наредним годинама спроведемо више обука по програмима одобреним од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка социјална питања и тиме пружимо прилику особама са инвалидитетом да савладају вештину рада и допринесемо социјализацији теже запошљивих лица. Планиране циљеве ћемо тежити да остваримо уз државну помоћ и да заједничким трудом иукључивањем што већег броја полазника обуке пружимо могућност заснивања сталног радног односа и тиме доведемо до побољшања положаја особа са инвалилитетом“, наводе из штампарије.

Malo ribe, malo fenseraja, malo vrućih mekika i puno vina to je sve što vam treba ovog vikenda!(10. i 11. jun)

Преузмите андроид апликацију.