Почетна > Свет
Свет

Дом народа ПС БиХ данас о изменама Изборног закона

Дома народа Парламентарне скупштине (ПС) БиХ требало би данас на ванредној седници да разматра Предлог закона о изменама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.
Фото: Wikimedia Commons/Julian Nyča

Захтев за разматрање тог законског предлога упутили су посланици из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Они предлажу да се члан Председништва БиХ из реда Хрвата бира међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона и то Херцеговачко-неретванском (ХНК), Средњобосанском (СБК), Западнохерцеговачком (ЗХК), Ливањском и Посавском кантону, преноси РТРС.

Предложили су и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ, односно да се од 17 делегата из реда хрватског народа њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК и по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Делегати хрватског народа из Тузланског кантона, Кантона Сарајево, Унско-санског и Босанско-подрињског кантона заједно бирају једног, наведено је у предлогу.

Они су предложили и начин избора делегата из реда бошњачког и српског народа и осталих у Дом народа Парламента ФБиХ.

Предлог делегата из ХДЗ-а наишао је на оштру критику колега из Странке демократске акције, који су затражили отказивање седнице, наводи портал Клиx.

Из СДА су навели да је предлог ХДЗ-а неприхватљив у целини.

Додик: Састанак са Макроном у циљу разумевања стања у БиХ

Преузмите андроид апликацију.