Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар стабилан, евро незнатно ојачао

Амерички долар се стабилизовао данас уочи помно очекиване објаве записника са последње седнице Федералних резерви (ФЕД) о монетарној политици, док је евро незнатно ојачао.
долар
Фото: Pixabay/TBIT

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест ривала, углавном је остао на непромењеном нивоу од 107,1 поена, након што је у уторак пао за 0,65 одсто услед раста расположења инвеститориа за улагања у ризичније валуте, преноси Ројтерс.

Долар је знатно ојачао ове године према свим водећим светским валутама, подстакнут великим повећањем кључне камате ФЕД-а с циљем обуздавања раста потрошачких цена. Међутим, недавни подаци који су показали да се инфлација у САД „охладила“ више од очекивања навели су инвеститоре да смање опкладе у погледу будућих повећања референтне каматне стопе.

Записник са последње седнице ФЕД-а, који ће инвеститори анализирати како би дошли до неких наговештаја о даљим потезима централне банке што се камате тиче, требало би да буде објављен вечерас у 19:00 часова по средњоевропском времену.

Евро је ојачао за 0,1 посто на 1,03090 долара, пошто су нови подаци показали да се пад пословне активности у еврозони ублажио у новембру.

Британска фунта је углавном мировала на 1,18915 долара, упркос резултатима једног истраживања према којима је британска економска активност овог месеца пала најбржим темпом у последње скоро две године.

Новозеландски долар, популарно назван киви, скочио је према америчкој валути за чак 0,7 процената, приближивши се тромесечном максимуму, након што је централна банка те земље подигла кључну камату за рекордних 75 базних поена на 4,25 посто, и поред упозорења да би домаћа привреда могла да проведе целу наредну годину у рецесији.

Киви се тргује тренутно за 0,61715 америчких долара, у порасту од 0,3 одсто.

Ситуација на тржишту криптовалута је и даље турбулентна. Биткоин осцилира између губитака и добитака, а према последњим подацима са крипто берзи ојачао је за 2,0 процента, на 16.520 долара.

Kurs dinara prema evru 117,3030

Преузмите андроид апликацију.